Tuesday, May 17, 2011

WE WalkeD SeouL - Day 2

maybe sbb kaki terkejut pas seharian berjalan, kami agak liat nak bangun n bersiap pada hari kedua. kat sini, tp berjaya gak bangun n bersiap smbl bekfas. nway, mknn ruji kami adalah roti dan megi (esp roti yg ditoast dan dispread dgn jam strawberi yg sgt sedap! tetibe rindu plak nak makan.) nak guna periuk rase was2 plak, manelah taukan kalo diorg ade masak/panaskan mknn berunsurkan b**i dlm tuh.

plan harinie adelah hanok village + changing guard ceremony + hi seoul festival. bila naik tren, mcm pelik plak tgk org cam ramai semacam, rupenye haritu public holiday - Children's Day, so subway penuh dgn family yg pegi beriadah. n kebetulan plak celebration children's day was held at the hanok village, sooo sgt meriah (+bising) laa sepanjang kami kat situ. tp tak kisahlaa as long tpt tu tak tutup for tourist like us.

fyi, hanok village nie adelah satu kawasan perkampungan zaman Joseon yg terdiri drpd 5 rumah. so diorg restored umah2 nie so that the generations zaman moden leh tau adat n cara hidup dulu. kat hanok village ade byk aktiviti yg kite boleh buat; belaja upacara minum teh, belaja tulisan hangul, try pakai hanbok (pakaian tradisional korea) and others, tp our main objective is to wear the hanbok pas bayar krw3,000 each kami pun mulala aktiviti pakai hanbok, senang je pakai hanbok nie rupenye. cantik plak tu, hehe, pas dah pakai tu mmg sakan gile laaa kami sume bergamba! bergamba ala2 dlm istana, gamba tepi tingkap laa, gamba mengadap sanggong ala2 mcm dlm Dong Yi & Dae Jang Geum, u name it laa mcm2 posing ada. (note: antara aktiviti paling best n must do in seoul)


memandangkan kitorg dah termiss royal guard changing ceremony semalam, so kami decide nak tgk ptg harini, tp kat palace lain; Deoksugung. timing kitorg just nice. pas beli tiket, jalan kejap dlm kawasan istana, the ceremony pun bermula. ske tgk the procession, colourful n ade traditional music and sumthing differentlaa kan dgn ape yg ade kat negara sendri.

colourful procession of the guards

once the ceremony ended, kami sambung tour istana n then gerak ke Korea Tourism(nearby Gwanghamun Station)  utk mencari tpt solat. but from there kitorg kena menapak lagi smp ke hq Korea Tourism. Rase lega dpt jumpe tpt solat yg proper, just leceh skit tang tpt amik wudu' sbb diorg kan tak pakai hos. mase kat sinilaa kitorg belaja sumthing, kalo nak amik wudu' or membuang, better gune disable punye toilet, sbb senang dekat dgn sinki (senang nak refill air dlm botol, sbb toilet kat sana tadek paip air) nway ofis tourism nie cantik gak, siap ade full scale gamba k-star (such as Rain) so sempat gakla bebudak nie berangan amik gamba ngan artis2 korea. hehe

what we saw and did while walking to the korea tourism building
 solat dah, recaj pun dah, so marilah ke hi seoul festival kat yeuido. sblm masuk dlm, kami igt nak lalu jalan ade pokok sakura, tp bile ditanya org kat situ, diorg kate dah tadek kot (sbb masa tu dah akhir musim bunga). so kansel plan, tp b4 masuk kami round2 cari kedai ade air panas, sbb nk mkn megi..sesambil tu tgk makanan dijual penjaja, agak terliur tgk spicy rice cake diorg, tp terus ilang selera bile tgk daging b**i yg dijual bersebelahannya. tp yg paling menusuk idung adalah kepompong ulat sutera yg digoreng utk dimakan. maybelaa halal. tp camne diorg boleh makan??

spicy rice cake (above) ulat (bottom)

so, pas makan2 n jalan2 tgk hangang river, kami tgk laa the event. dimulakan dgn show acrobatic berani mati. mmg menggerunkan. tp pas tgk punya tgk, rase bosan plak, dan mule bertanya diri sendri, bilelaa nak abis, nape tadek org lain perform. rupe2nye itu opening ceremony je. so pas persembahan akrobatik tu abis, terus fireworks display yg sgt cantik..yg buatkan kami..wow and wah...

love the pix of 4 of us! fyi, the pix taken by a real photographer
igtkan pastu nak cari periuk di dept store kat situ, so kami pun berjalanlaa menyusuri jalan2 yg stranger disitu. siap lalu tepi MBC (sambil berangan, alangkah bestnye kalo tetibe Eric Mun lalu kat situ), alih2 dah gelap dah kedai tu. so sudah2laa tu berjalan, bawaklaa balik hostel n tido. sbb esok kena bangun awal..sbb nak pegi EVERLAND!! yippee!

3 comments:

hasz_rushley said...

aaa comel dapat pakai baju2 itu.. tpt sunkyunwan skandal blakon ke tu..

Permaisuri Mawar said...

aaaa cute dressed kan :) tak sure la plak but memang terasa cam sungkyunwakan la (i love garang hehe)

princesses in waiting :p

naDia said...

yes..best dpt pakai hanbok tu..sbb ade feeling ala2 korea gitu..kalo nak beli mahal..tp kalo beli utk pakai for special themed dinner agak berbaloi..