Sunday, October 31, 2010

4 hari 3 malam @ Kuantan

tak sangka keja dekat medium size firm pun boleh bawak aku jejalan merata. setelah puas berulang alik ke kb every two weeks for four times last week, kali nie aku g kuantan plak. still atas urusan training. but kali nie training staff di branch. aku pegi berdua je, dgn sorang superior aku, drive. bertolak dr ofis kul 4.40, merentasi lebuhraya karak (yg agak membuatkan aku seriau) dan lpt sblm ke exit gambang dan cek in kul 8.30. smpt kitorg berenti di R&R temerloh kot. gembira betul bos aku bile nampak ikan patin masak tempoyak ( local speciality dishes) tp terbeliak mata aku tgk harga sepotong ikan tu. RM12 utk yg liar RM7 utk dlm sangkar (tp terbalik k kalo utk masuk meminang, dlm sangkar lagi mahal dr yg liar kat luar tuh..:P)

pas cek in, mlm pertama kami layan mcd je sambil tgk tv sbb penat gile kot dr ofis terus ke kuantan. siangnye 1st session of training. mlmnye kami dibawa berjalan2 cari makan di Tanjung Lumpur. aku yg ade sakit tekak tanpa sedar diri menelan beraneka seafood; kepah, sotong tepung, ikan pari petai, udang, siakap 3 rasa. mmg sedap! servis pun pantas. maybe sbb kami smp awal, lebih kurang kul 8. tp kalo wiken kena pegi lg awal. aku sempat merasa satar yg paling sedap penah aku rasa sehingga harinie. pedas+manis mmg cukup..juicy plak tuh..kopok lekor pun ade. jgn risau gerenti rasa ikan je. :) next agenda adalah McD teluk cempedak yg dikatakan McD yg paling best kat pahang. parking rm1 je. aku tgk setup mcd kat situ, aku terbayangkan ALOHA~ happening, tpt duduk byk..ade yg ala2 bench, ade gazebo n mcm2. aku skali lagi tanpa sedar diri sakit tekak telah menghabiskan milkshake strawberry kat situ. 

jadinye pagi tuh, aku kehilangan suara aku yg merdu tuh. kalo kuar pun cam husky gile, bile cakap org susah nak paham dan aku plak seksa tekak. pagi tuh masih ade training session. tp lunch tu kami g kopitiam hai ping. kopi situ sedap len skit dr kat kl. pastu murah2 plak tuh. kopi 2+roti bakar+laksa hai ping+teh o limau+nasi lemak ayam = RM15 je kot. mlm tuh kami try western di "Crocodile Rocks". Mmg rock! sedap, ambiance very cozy, service ok, harga berbaloi. most of us makan lamb except aku makan salmon sbb lelain aku tgk kurang menyelerakan tekak aku (sbnrnye aku dah terbayangkan sashimi salmon) pizza banana dan pizza pepperoni yg aku sgt suke! konfem kalo pegi kuantan aku akan pegi sane lagi.

last day, dimulakan dgn lepak di tepi pantaidan jalan2 di taman gelora.besar gile taman nie..tepi pantai plak tu..puas gaklah nak berjoging. aku mmg dah tadek mood dan kudrat nak berjalan2 sgt..so aku duduk je  sambil melayan demam aku.souvenier dr kuantan adelah hasil seafood; sotong kering, ikan kering, keropok2 dan mcm2 lagi.balik tuh, aku sempatla menapau ikan patin tuh, yelah nak gak try sedap sgt ke.

observation aku kuantan adelah bandar yg agak senyap. agak selow. aku tatau sgt aktiviti ape yg leh dibuat disini selain makan, makan dan makan. tp kalo nak main2 air mungkin boleh singgah Bukit Gambang Resort City.

no more nightmare . .

slps aku penah nitemare pasal tak dpt g mane tah sbb tak ade passport, adelah 3-4 kali lagi aku dpt mimpi camtu, aku terus plan n pk when is the best time nak buat pasport. taknak buat awal sgt sbb rm100 tu for 2 years je.agak tak berbaloi. so memula nak buat mase tgh cuti raya yg panjang. tp akhirnye tinggal plan jelah. lgpun konfem laa ramai gile org kot. so aku tangguhkan lagi ke bulan yg berikutnye (aku mmg seorg procrastinator yg tegar) sedar2 aku dah nak kena assign ke shah alam, so menggelabahlaa aku, nak tanak disuatu pagi jumaat tu aku tawakal jelaa pegi imigresen sri rampai yg dekat gile dgn ofis aku tu.

seriusli aku gamble je. sbb pas survey2, bff aku kate situ ade tempat amik gamba. so aku just fotostat ic depan belakang n isi borang yg dah didonlod.

indeed, sane ade tpt amik gamba. bukan satu je malahan tiga tpt. instant picture. RM12 for 6 passport photo. mahal kan? quality plak out. tp ok laa dikala aku nak cepat nie. haritu sengaja laa aku pakai baju warna pink n mekap (kalo tak mekap pakai ponds moisturiser n bedak baby je). cantik skitlaa gamba utk ditepek dlm passport tuh.

bile masuk je tpt imigresen tuh, aku bglaa borang putih tu. tp staff situ bg borang lain utk diisi. (aku konfius, ape matlamat diorg upload borang dlm website tp akhirnya suh kite amik borang kat situ gak). aku amik jelaa isi balik. then bg borang balik + ic ori + ic photostat depan belakang 1 helai+gamba passport 2 keping n staff situ bg aku no giliran dgn borang n brg2 td. 

mungkin aku bernasib baik pada pg jumaat tuh. dah kul 8 pagi, tp nombor giliran aku 25 n mase tu diorg tgh serve no 15.mmg tak ramai org.kaunter plak byk. pas no dipanggil, aku bg borang n borak2 laa dgn staff tuh.boleh tahan mamat tuh tp dah kawen laa (haha..sempat lagi kan??) cop sana cop sini. dah setel. then diorg panggil lagi. suh byr. rm100 jek.

mengikut piagam pelanggan diorg, passport akan siap within 1 jam. aku tgk jam aku dah kul 8.15 kot. kalo nak tggu sejam lg lambat gile kot aku masuk ofis. tgh aku berkira2 nak balik ofis n amik kemudian ke (just bawak resit n amik no giliran balik) atau nak tggu je aku tgk kat kaunter serahan passport tuh dah start bg passport utk no giliran 13. so aku rase cam ade harapan nak dpt awal. spt aku jangka dlm 20 minit camtu aku dah leh amik dah. fuhhhhhhhhhhhhhhh lega gile kot..dah setel satu menda..

so singapore . . tunggu daku~

Friday, October 15, 2010

charlie st cloud vs eat pray love

another round of movie marathon with sue. but this time we decided to watch only 2 movies..

charlie st cloud                                                                            eat pray love























overall, both movies were kinda sad and gloomy. though the ending was happy ending. i didn't feel contented with it. charlie st cloud was simple and emotional. epl was bit lengthy and melodrama. the only thing that they have in common was they managed to make me searching thru my handbag for the tissues!

Thursday, October 14, 2010

quickie #4

1 month and 19 days since my last entry, i presume there's no need for me to make a lengthy essay about my ramadhan+syawal..so here goes:

1. iftar with bffs at seoul garden 1U. the buffet was good but the place was a bit to crowded. iftar wif rina&co. and izma&co. at wong solo tmn dagang. service was selow. food was yummy. iftar wif family at KGPA. lots of varieties. love the sup tulang and fried spicy pepahat. iftar office at de palma so-so. the fried cempedak, roti john n abc yummy!

2. 1st time celebrate raya @ kg after 10 years. totally different from raya@kl..much2 more better(except for the time when my aunt asking "when will u get married")..attended a few open house..did my own open house (more to makan2 wif frens)..

now, back to normal working routine-as the audit peak period is coming soon!among my things to do - planning for interim audit whilst preparing training materials whilst updating myself  wif latest technical info..byknye kan?! to make things much more challenging (or worse) soon after the bonus was paid..the resignation letters started to pour in at the hr..tau2 almost half of us had resigned..nothing to be shocked about, it was common in any audit firm..just that i dreaded the part of training the new staffs and taking over other staff's incomplete assignment..

initially, i planned to finish my exam paper first before leaving the firm..but now i dunno whether i could survived another 1-2 years there. seriously i hope i'll survived! 

Wednesday, August 25, 2010

recycle makanan

pagi nie aku bangun utk memasak sahur dgn rase malas..nak masak ape pagi nie? aku buka pintu tengah fridge..hurm ade udang..masak sambal sedap nie..tp aku tgh sakit perut, adik aku takleh makan pedas..haa..udang goreng bodo? tak terasa terbukak selera pun..tgk ape lg yg ade..eh..ade sotong laa..masak black pepper sedap nie..tp black pepper dah abis..kena tumbuk baru..malaslaa..tp sebut pasal sotong..aku baru teringat ade leftover sotong sambal sahur pagi smlm, ahh..lantaklaa panaskan je..

aku bukak pintu bawah, pastu aku tarik mangkuk sambal sotong..pastu aku godek2 bahan2 kerabu timun dan boleh plak aku terjumpe ayam golek lebihan berbuka ari ahad haritu..aku try test, eh..elok lagi nie..tu pun aku tarik kuar skali..

ayam golek tu tak abis sbb bahagian isi/chicken breast. aku siat2 skit n potong seakan2 kiub..n dlm kuali kecik, (mmg kecik..khas utk goreng telur) aku panaskan minyak n tumiskan bawang besar n cili kering n campur skali ayam tu..bile sume dah cam nak garing aku letak sos tiram..yeah..sudah siap..

sotong tadi..yg asalnye berkuah..tetibe dah jadi kering dan garing, sbb aku leka susun pinggan n cawan kat meja makan..seb baik tak hangit! tp bagusnye..sbb dah kering n garing, bolehlaa adik aku makan sampai abis..oh, ayam recycle tu..pun tak kurang laku..sbb isi nye lembut senang nak makan pepagi buta..

p/s: paling penting sotong kena masak gune api perlahan, else akan jadi liatttt....

Friday, August 20, 2010

Review album - Jay Chou The Era


lately, cam susah je nak cari album local yg best.  kalo ade pun tak byk. kekadang dgr single jek best, beli dgr whole album satu-dua lagu je best lelain cam main tangkap muat je. dan mungkin sbb tu, aku slowly beralih arah ke k-pop , j-pop dan east asia productions. byk kali gak org tanye, ko faham ke ape yg ko dgr tu? aku cakap aku mmg tak paham, tp aku puas hati dgn mutu nyanyian n rentak lagu tu sendiri. Kekadang sambil aku dgr aku akan cube teka lagu tu cite pasal ape, n then aku surf kat tenet translation lagu tu utk confirmkan tekaan aku. well, kekadang betul kekadang melencong skit. hehe. so baru2 nie aku dgr latest album Jay Chou, The Era. Merupakan album yg ke 10 dan baru je release in May 2010. Ade 11 track sumenye and aku ske sume lagu dlm album nie. 

The Era
1. Kua Shi Dai  (The Era) - hip hop + rock (urban rock kot)
2. Shuo Le Zai Jian (Said Goodbye) - ballad, best
3. Yan Hua Yi Leng ( Fireworks Cools Easily) - ballad, cam lagu lame2 skit , best
4. Mian Fei Jiao Xue Lu Ying Dai (Free Instructional Video) - cam rap skit lagu nie, ade style lagu lame skit
5. Hao Jiu Bu Jian (Long Time No See) - easy listening, sweet song + cheerful song, ade style lagu korea
6. Yu Xia Yi Zheng Wan (It Rains All Night) - too ballad, love the verses
7. Xi Ha Kong Jie (Hip-Hop Air Hostess) - hip hop
8. Wo Luo Lei, Qing Xu Ling Sui (I Cry, My Emotions Are In Pieces) - ballad, sad song
9. Ai De Deng Fei Xing Ri Ji (Love Waits For Flying Diary) - catchy song
10.Zi Dao Zi Yan (Self Directed and Acted) - best
11.Chao Ren Bu Hui Fei (Superman Can't Fly) - ballad , paling best!




my personal take is 9/10..dah pusing dgr byk kali pun still rase best..:)

menu sahur hari ini

utk puasa tahun nie, aku buat MOU dgn mak aku - aku cume akan masak sahur pada hari kerja, kalo hari cuti, mak aku laa yg kena masak. so berderinglaa alarm aku pada pukul 4.30 pg..menjerit suh aku bangkit masak sahur. biasanya aku akan masak nasi siap2 pagi tu re heat. sbb masak utk 3 org je, so aku masak lauk simple je dan kurang pedas utk memastikan sume abis dimakan.

1st week aku still ade idea nak masak ape..masuk 2nd week, aku rase malas skit..so kekadang aku tapau n perengat atau pun aku masak sardin je..tp pagi td paling best..sbb aku sangat malas..aku just goreng ayam dan buat kerabu timun yg bila aku gaulkan sume dgn nasi dan kicap manis..mak aiihhh..masyukkkk...

resipi kerabu timun

timun + bawang besar + tomato = hiris halus2 dan gaul bersama sedikit garam (gune tangan yg sudah dibersihkan lg sedap)
pastu campur cili padi yg dah dihiris semi halus + sedikit gula dan sedikit perahan limau nipis..
gaul sehingga korang agak dah sekata rasa pedas+masin+manis
sedia utk dihidang..

Thursday, August 19, 2010

Nota cinta untuk anda

Terjumpe cool stuff nie while blogwalking..this was short drama of about rekindling love..some ppl might be asking themselves, why at the end pompuan jugak yg kena mengalah..well the fact is here.. in difficult time, pompuan tak cepat give up especially if they have the instinct that they will manage to go through it and especially when it involved ppl that they love..so..if they have to sacrifice sumthing, they will go for it..:) enjoy..





Sunday, August 08, 2010

me n kicap manis kipas udang

sejujurnya..aku mmg tak igt sejak bile aku ske sgt letak kicap manis kipas udang..sedar2 je hampir sume makanan aku mesti kena letak kicap..u name it, mee rebus, laksa, maggi, bihun sup (excpet tomyam)..even ayam goreng pun aku cecah kicap..n sah2laa mak aku selalu usik aku,"kalo nak kawen, kena cari org ske mkn kicap gak" which aku tak setuju! Sbb nnt kena share kicap..bile dah abiskan tadek sape ngaku..hahaaha..tamak

Tp pagi td mmg bestlaa..mase tea break kat ofis, aku dgn selambanye telah makan nasi lemak dgn kicap manis..memula aku layan gile mkn nasi lemak dgn kicap tu, tp tetibe big boss yg tgh makan dkt ngan aku n geng tetibe bersuara "sape yg mkn nasi lemak dgn kicap tu?" n sebaik je aku menyahut, terus die tanye aku org mane..

Dan skang aku dok pk..kicap nie makanan tradisi org mane?

Friday, August 06, 2010

Moon Madness

ape yang penting ??? kerjasama . .

dulu mase kat utp aku adelah org yg tak tahu nak menghayati makna teamwork. so terjadilaa aku tak siapkan keja aku. atau aku decide nak buat keja tu sorang diri. atau ade tak kesefahaman dgn teammate lain. cume dah nak tahun akhir baru aku memahami kepentingan team work. 

tp aku tak paham nape org yg dah kerja bertahun2 masih tak paham makna teamwork. contoh2:

1. anda tetibe diarahkan utk menyambung hasil kerja org lain gara2 masalah peribadi yg tak dpt dielakkan. kemudian anda sgt terkejut menengok progress kerja yg tak selari dgn tempoh masa yg sudah terlalu lama. mmg rase geram. tp lagi geram, bila org lain tu balik, dan dgn gembiranye berkata 'aku ske ko masuk job nie, tak payah aku susah2 dah' sbyk ...ermmm...sebanyak smp tak boleh dikira.maknanye, sume sampah2 kena dikemaskan oleh org yg baru tu? walhal sampah2 itu dihasilkan oleh org lain?

2.  anda diarahkan utk kerja lebih masa. ade ot. nasib baiklah tu. namun sepanjang 8 jam anda ot bersama2 rakan kumpulan anda, hanya 2 jam mereka adalah efektif kerana selebihnya diabiskan utk berborak dan makan dan hisap rokok. dan jadinya kerja yg diberi kepada anda siap, tp kerja mereka tk dpt disiapkan, maka buat2 mcm susah sgt dan keja anda senang sgt dan akhirnya dicampakkan kepada anda. teamwork?

3. kekadang kita rasa penat dan kekadang kite buat salah. tp kalo sesama satu kumpulan pun tak boleh menyokong sesama sendri. tp cakap belakang2 depan bos ade makne ke? seolahnye yg lain tu baik mcm malaikat, kerja siap, walhal dlm 100% keja tu hanya 20% je yg dibuat, lelain? outsource dan campak ke org lain.


byk benda aku belajar dr assignment nie.
1st jgn percaya ofismate anda. percaya diri sendri. 
2.buat kerja pastikan ade proper documentation dan amik berat pasal kerja yg dibuat, so that kite tau what's happening. 
3. dont side anybody. be neutral. 
4. keja dgn laki mmg merumitkan lagi2 kalo tak professional dan pemalas dan kaki mengular, talam dua muka dan kaki kipas (aku tak kate sume lelaki dan aku tak menafikan pompuan pun ade mcm nie)
5. kena sentiasa improve diri sendiri , so that kite sentiasa byk step ahead dr si kaki kipas dan talam dua muka, so that bile jadik sesuatu kite leh tunjuk skill kite dan kenakan balik si kaki kipas dan talam dua muka (hahaha..cara jahat..but who cares, as long berkesan)
6. jgn tego org lain, kalo anda buat benda yg sama. sbb mmg takan sampai ape yg anda nak sampaikan.
nway..pada aku teamwork sepatutnye dilakukan secara:
1. pembahagian kerja secara sama rate mengikut teknikal skill
2. setiap ahli kumpulan mengikut timeline yg telah diberi
3. membuat semakan kerja secara berkala
4. membuat perbincangan secara berkala utk mencari isu2 dan masalah2
5. menyokong/membantu ahli kumpulan jika berkaitan hal2 yg tidak serius
6. saling menghormati masa peribadi masing2

ok aku dah abis marah. dah byk assignment aku buat secara berkumpulan..nie adelah kes kedua yg aku jumpe. hopefully pas nie aku dpt team yg lebih baik drp nie..

p/s: nak lagi afdhal bak kate sorang kawan aku, kite doakan laa yg terbaik utk org yg telah menganiayai kita. :) . .

Movie Review : Eclipse

feeling dejavu? guess what? me feeling the same too! So, the truth was, last saturday after submitting the report to bursa, i accompanied my mum to jalan2 at KLCC to make up all the weekends that i didnt spent with mum..so our first stop was the tgv..after contemplating on whether to watch the sorcerer's apperantice or salt, it just struck me that mum had always been talking about the sequel of twilight..but wait, i'd watched eclipse..but then..the idea of having another session drooling over Edward and shirtless Jacob was too good to be put aside, soo..i bought the tickets..

as we had plenty of time before the show, so we grab our fave brunch - pancakes and waffles with soothing hot honey lemonade before heading to the Galeri Petronas. We entertained ourselves by guessing the title of arts whilst commenting and appraising the arts (mcm laa we're the expert). then, we did the mum-must-do thingy, browsing for super adorable and cute gowns for Kasih, but unfortunately mum cant decide on which one to take, so she ended up buying nothing..YeaY!! << sorakan seorang anak yg jealous dgn niecenye sendiri..

i tot we had took our brunch, but mum said the brunch was not fulfilling enuff, so we had our lunch.ok now i was bit worried of whether i could stay awake all thru the movie.

well, turned out..i only watched the first 20 minutes of the show..before dozing off..and awake for the action parts and the shirtless Jacob in pain..hahahah

so..that's my eclipse review~ hehehe

Tuesday, July 13, 2010

Steamboat yg sedap adalah . .

1. Bile makan bersama2 org tersayang - keluarga, pacar, kawan2
2. Bile boleh makan bape byk pun tp menyebabkan poket bocor
3. Bile boleh makan bile2 dan stop makan bile2 dan sambung makan bile2
4. Bile boleh makan sambil pakai short/kaftan sambil tgk dvd movie dgn kipas yg berhampiran
5. Bile sup dan kuah cecahnye sedap
6. Bile anda tak perlu kuar duit utk membayar bahan-bahannye
7. Bile seafood confirm fresh2 belaka

atau kesimpulannye adelah bile buat steamboat sendri dan makan kat umah seperti yg baru aku buat ari ahad lepas. nie adelah steamboat 2nd round. 1st round ok2 aje, sbb tak cukup xp, tp 2nd round, aku cam dh dpt plan nak masak sup camne n cecah camne. maybe pas nie leh steamboat dgn kawan2 plak~

Sup:
Ayam - rangka n skit isi, tp kalo isi byk lg sedap
Kiub ayam maggi
Halia dilumatkan
Serai
Seperiuk air
-sile rebus sume bahan di atas lebih kuran 40 minit dgn api perlahan..lg lame lagi sedap, n isi ayam sure lembut..
 


Kuah cecah
Bawang putih
Sos cili + tomato
Cili merah
Cili padi
Kiub ikan bilis
-blender bawang putih+cili merah(buang biji)+cili padi
-masak n tambah sos cili + tomato
- perisakan dgn kiub ikan bilis



Adik aku kate rase dah 75% cam johnnys cume kena tambah skit pes tomyam dan daun basil. Akan aku cube nnt (bulan pose nie kot). Kalo korang cube dpt rase same, bgtau k!

Benda2 yg disteamboatkan adalah:
Ketam
Daging
Isi ayam
Udang
Tofu telur
Fish cake
Fish ball
Whole mushroom
Kailan
Enoki Mushroom
Cabbage

Dan hasil akhirnya . .

Eclipse Soundtrack




MUSE - Neuron Star Collision

I was searching
You were on a mission
Then our hearts combined like
A Neutron Star Collision

I had nothing left to lose
You took your time to choose
Then we told eachother with no trace of fear that

Our love would be forever
And if we died
We died together
And I
I said never
Cause our love would be forever

The world is broken
And halo's fail to glisten
We tried to make a difference but
No one wants to listen
Hail, the preachers fake and proud
Their doctrines will be cloud
Then they'll dissipate
Like snowflakes in an ocean

Love is forever
And we'll die
we'll die together
And I
I said never
Cause our love could be forever

Now, I've got nothing left to lose
You take your time to choose
I can tell you now without a trace of fear
That my love will be forever
And we'll die
we'll die together
And I
I will never
Cause our love
Will be forever

Gerhana Di Cathay Platinum Movie Suite . .

Apabila kegilaan dgn novel twilight karya Stephanie Meyer nie bermula 2-3 tahun lepas, tadeklaa terlintas langsung aku nak join kegilaan tu. Waktu aku pk, manusia bercinta dgn vampire? Mesti sgt corny or cheesy atau bloody. Tp selepas New Moon, yang aku terpaksa (pada mulanya) tgk dgn mak aku, aku dapat tahu, percintaan seorang manusia bernama Bella dgn seorg (org ke??) puntianak bernama Edward adalah sesuatu yg sgt menarik dan lebih beremosi dan masih ade sedikit rasa corny disitu.

Jadinye, bila Eclipse kuar wayang, aku pun jadilaah antara penonton terawal diMalaysia menonton eclipse. Mengikut kritikan awal, Eclipse nie lebih menarik dan lebih aksi drpd Twilight yg bersifat warming up kepada sequel2 akan datang dan New Moon yang penuh dgn emosi. Dan seperti biasa bf2 dan suami2, bile dgr je cite nie dah release kat wayang, awal2 dh bg green light pada si gfs/isteri utk layan movie nie dgn kawan2 pompuan diorg. Katenye dah serik kena heret ke Twilight dan New moon dan terpaksa tgk filem yg tadek heroin secantik dan seseksi Angelina jolie atau megan fox. (Seriously, pd pendapat aku Bella tu cantik in her own way especially cara die memandang sesuatu. Her gaze is deep and full of emotion dan mungkin sbb tu she’s Isabella Swan.)

Anyway eclipse mmg best drpd 2 sequel yg pertama. Aku rase bukan hanya kerana byk aksi tp mungkin sbb byk shirtless Jacob dan sexy Edward Cullen! Hahaha..

Eclipse nie menceritakan kesinambungan dendam Victoria kpd Edward dan juga manipulasi keadaan oleh Volturi ( dakota fanning as Jane..mmg super cool) yg menghasilkan pertarungan antara newborn dan keluarga Cullen. Dgn sub plot perebutan cinta Bella (I’m with u Bella!) kalo aku di tpt bella pun aku konfius! Sbb dua2 pun sgt hensem..:p

Menonton eclipse di platinum movie suite dgn kerusi besar yg boleh direcline hampir spt katil mmg puas hati sungguh laa! I can go ooh and aahh and sweetnye and drool over Jacob’s abs and Edward’s eyes n lip..terbaik~

Aku bagi 4.5/5 (additional 0.5 for its soundtrack..by Muse)

p/s: don’t u wish u find sumone who can love u like Edward do?
p/s2: now kena cari novel2 nye..

2 months to go ..

the only niece (for now), Nur Kasih Ariessa is almost 1 year old. Rasenye baru gak si mummynye beranak dan dijaga oleh kami yg tak bape pro nie. Last weekend Kasih datang sleepover for 2 days. Puasnye dapat main dgn si kecik. cute sgt~ Rupenye Daddy n Mummynye dah ade plan for her bday. Tp yg pastinye bukan 09/09/10 laa, sbb mlm tu sume sibuk rebus ketupat, masak rendang, main bunga api dan mercun..heheh

marilaah tepek 4-5 keping gamba si kecik comel nie.

kasih: mummy nak pegi mane? nak ikut

Kasih: Org dah boleh berdiri sendri laa, tp mummy nak gak pegang..camne?

Kasih: Mama Long, tolong amikkan toys..kasih nak main

Kasih: No picture pls!

Kasih: Jgn igt saye girl , saye lembut je..saye pun ade skit punk ok! :p

Friday, June 25, 2010

Movie Marathon Review # 2 - Lagenda Budak Setan

Movie ke 2/3 yg aku tgk haritu..aku sebenarnya berbelah bagi nak tgk movie nie..sbb aku tau wpun lisa surihani sgt cantik, tp lakonan die still long way to go laa..n plus asik2 dgn farid kamil..bosan tgk combination berdua nie..tukar laa dgn org lain..byk lagi jejaka malaya dan singapura yg ade..(bak kate kwn aku..zul huzaimy ke..which is aku sgt setuju)


tp sbb aku tgk trailernye nampak menarik (aku mmg mudah dimanipulasi dgn trailer2)..dan ade fazura dan que haidar plus sahabat aku, sue yg merupakan pembaca setia novel LBS nie nak sgt tgk cite nie..maka kami pilih movie nie utk marathon pada hari tu.

sinopsis cite nie sempoi. budak jahat jadi baik dlm masa 10 minit sbb jumpe pompuan cantik gile name ayu. then percintaan diorg menghadapi mcm2 halangan dan seperti dlm novel, ayu tu mati akhirnya.

logiknye, mmg tak mungkinlaa nak adapt at least 80% isi novel tu ke dlm filem nie. tp tajuk dan citenye tak bersesuaian. aku tak dpt tgk atau mendalami setakat mane kesetanan kasyah tu. sewajarnye ditukar tajuk "lagenda kasyah budak jiwang" atau "lagenda cinta ayu".

walaupun jalan cite agak berterabur dan suku hancur, kesinambungan kelam kabut, dialog yg tak mencengkam jiwa dan sepower spt dlm novel, tp adelaa satu kali tu, air mate aku ni jatuh..heheh.. tp tadeklaa sampai insiden tak cukup tisu spt diclaim oleh penonton2 lbs nie yg lain.

yg pasti sinematografi cite nie cantik..aku ske.. sape yg ske lisa surihani pun mesti ske gile (lupe nak mention, i'm not her fan, but i admit she's damn beautiful) sbb aku tgk movie nie ala2 small portfolio lisa..skit2 gamba lisa..skit2 super fokus kat lisa..haha dan seangkatan dgnnya

walaucamnepun, ini hanya pendapat aku, aku yg byk gile tgk movie2 romantic yg diadapt dr novel oleh penulis2 barat. aku yg nangis berkali2 walaupun dah tgk ayat-ayat cinta ke 5 kalinya.. bukan nak mengangkat karya luar. tp aku rase ade byk je bakat2 yg boleh buat novel cinta nie jd lebih hebat dan berkesan di jiwa penonton. dan mungkin expectation dan citarasa aku lain.

aku bg 2.5/5. tp kalo anda penyokong setia filem2 romantik tempatan, mungkin ratingnye adelah 3.5 atau 4/5..

on him again . .

i learnt another lesson today . . which is not to continue to sleep after azan subuh . .
why? i had a super bad dream about sumbody that i used to care n hate and care again and hate again (n the cycle continue) n that dream been haunting me..which was very bad! i lost my mood..n can't even think properly..n i was almost reduced to tears..
p/s: mimpi ape laa tu ek? -rahsia-

Monday, June 21, 2010

denial

i think it is funny when u asked sumone to accompany u to an event and u told him/her that u had no interest in him/her while actually u know it is totally another way round and

i think it is funnier when u think that u'll never be able to be with him/her, but when u had an instinct that him/her is going out wif sumbody, u're desperately want to know whether it is true or not.

but the most funnies part of all, when ppl told u that u're falling for that guy/gal, u try ur best to prove that u're not. 

denial . 

p/s: itu bukan aku!

akustik di kala tengah malam

nak tido tp tak dapat..mengapakah? aku rasa kehilangan sbnrnye. serius susah gile kot nak mengilangkan rasa nie. dah cube berbulan2. tp aku end up mencari balik mamat nie. rase loser pun ade. arghhhh! hari2 aku doa agar dpt diilangkan rasa nie. dahlaa malas nak panjangkan cite. semalam aku dah berjaya meluahkan skit perasaan marah yg dah berbuku nie. layan jelaa lagu yuna nie..

Yuna - Missing Star



I can never really tell you why
I've been missing you a lot
And I just have to take another look of your photo in my wallet
Ad there's no reason why I keep your tshirt by my side when I sleep
Pretending you were never really gone

Its like a missing star that always ends up in your sky
Its like the rainbow never comes after the rain
Its like the sun never rises in every of your morning
How am I supposed to live without those things
they are all you

Sunday, June 20, 2010

movie marathon review #1 - Letters To Juliet


this was a romance movie with a simple plot but still managed to cause me to shed some tears. the main casts are Amanda Seyfried as Sophie, Vanessa Redgrave  as Claire and Christopher Egan as Charlie.

the story was about encountering new sparks and rekindling old flames.  How Sophie who are on a pre-honeymoon with a passionate pasta chef ends up helping out Claire to find her long lost love (50 years to be exact) and eventually Sophie ends up falling for Claire's grandson Charlie. Well, it is never too late to find true love, aite?

the movie also bundles up with great soundtrack and breathtaking landscape of Verona, Italy. 3.75/5

showdown 2010

i'm not an avid fan of showdown 2010. but when i had accidentally watched this crews dance, i was instantly hooked up with them. they are the floor fever crew and wakaka crew..

floor fever crew is the most synchronized dance crew, i've ever seen. their dance was alway well choreographed and had never failed to make me impressed from week to week..

whilst the wakaka crew, they dance with souls and lots of passions. each of their dance gave me goosebumps.

hopefully both of the crew will be battling each other at the final showdown 2010.

here are some best take from floor fever and wakaka crew:





i go green

i like! finally the blogger had implement its blog template designer. my first take on it was "cool!" . u got the option to choose the layout, the background, color, font, width, almost all spec of the blog templates.

after trying out the new features, i came up with this new template. the theme is green. guess that i'm back with the nature huh?

p/s: drooling over so many choices of cool background wallpapers

musim mengawan?

bile cuti sekolah je..kite mula dihujani dgn undangan makan2 percuma di rumah/dewan/taman2..meraikan penyatuan dua insan yg bercinta..cewah~

aku ade gak mendapat beberapa undangan, tp malangnye aku terpaksa tak dpt dtg. sbb ade komitmen dgn kenduri keluarga + close friend, lgpun tak mampu rasanye satu hari nak pegi smp 2-3 kenduri skali. hehe

dan spt biasa soalan, "kau bile lagi" masih menjadi soklan ice breaking dikalangan hadirin kenduri. aku masih dlm pencarian. tp tadeklaa mencari dgn serius. sbbnye idup aku pun still berterabur. dgn ACCA tak abis lagi, driving license pun tak amik lagi, saving pun tak mencecah RM20k lg!!(asik shopping je..mane nak capai target! eheheh) 

org selalu tanye aku. nape hesitate. nape memilih sgt. sbbnye aku kadang2 ragu yg aku akan dpt jumpe sumbody yg akan bersama2 aku smp mati. mcm dlm bas baru2 nie, ade satu pasangan suami isteri cina tua nie, duk sebelah2 sambil borak2 n makan2 n si laki tu lapkan mulut istri die lepas tu. tatau nape aku rase touching sgt. maybe org kate geli dah tua2 pun nak romantik2 camtu. but  sebenarnya itulaa yg sepatutnye. 

hopefully one day aku akan jumpe org yg dpt yakinkan aku die dpt bersama2 aku smp akhir hayat. :)

 

Picture credit to http://www.artoflivingonline.com

Wednesday, June 02, 2010

confession no bape ek?

since the revelation of en.h status, we had rarely talked to each other. but then one day i dunno how, we started to talk, sms and dine out together. until one day, when i asked him to accompany me to go shopping for baju kenduri and he told me he had to go home early as his wife was in confinement .. i was a bit frustrated..then the reality hit me..i'd started to rely on him, and i want to be wif sumbody who can be there when i need him and obviously he cant.. and what he's been doing all this while was sooo wrong!

so from that moment..i decided to stop...

Tuesday, June 01, 2010

anda patut tahu . . .

6 jenis manusia yang tak boleh/patut dibawa berbincang :

1. org yg tgh lapa
2. org yg tgh mabuk cinta
3. org yg tgh marah
4. org yg tak cukup tido
5. org yg tgh sakit
               dan
6. org yg ingat dirinya sentiasa betul

. . . .

aku jelik bile naik bas . .

1. mamat bangla indon mahupun satu malaysia berebut tpt duduk dgn pompuan
2. budak2 sekolah pompuan yg gedik gile bile dak2 laki sekolah naik bas

sib baik ni bukan senario yg aku kena hadapi hari2 . .tp skali skala bila terkena . .huh . .

Sunday, May 23, 2010

RSVP please . .

aku tgk penah tgk AF8..sbb umah aku tadek astro..tp sbb room kat hotel ade astro..dptlaa aku tgk final af8..dan aku jatuh cinta kali pertama dgr lagu nie..



Maulana - RSVP

Kali pertama ku melihat hati sudah rasa terpikat
Bila kau membalas senyuman
Ku berkhayalan…
Kita berdua jatuh cinta
Kau milikku dan ku kau punya

Tapi di dalam realiti belum pasti
Ku pinta kau répondez s’il vous plaît
Jangan biar ku fikir ku bertepuk sebelah tangan
Ku rayu kau répondez s’il vous plaît
Agar dapat berakhir angan yang mengganggu fikiran
liriktube.blogspot.com
Dah tak mampu berselindung lagi
Cinta yang lahir dalam hati
Aku tahu kau juga mahu tetapi malu
Andainya benar katakanlah agar dapat mengorak langkah

Bila ku ketuk pintu hatimu
Izinku masuk
Luahkanlah ku perlu tahu
Luahkanlah isi hatimu

Lagu: Edry Abd Halim (KRU Publishing)
Lirik: Edry Abd Halim (KRU Publishing)

capek bangat nih

cepat laa bulan 5 abis..with few more days to go..i was totally worn out! almost everyday..incl. weekends..ade je aktiviti2 keja/keluarga yg kena attend..tak campur lagi dgn demam selsema aku yg kejap teruk..kejap ok..seriously mencabar~ lets recap skit aktiviti2 bulan 5. .

1. bbq family #2 - held at the porch..chicken honey paprika n lamb with baked cheese vegetables n mashed potatoes..sumeorg ade kat umah..esp..Kasih~..purpose-bday celebration my lil sis, Alia n my bro-in law, Shah..puas makan nie~

2. family dinner @ lil penang cafe Klcc..celebrate sis bday..my treat..heheh..point of reminder..next time kalo takat makan nasi2 lauk with mum n sis..better makan kat food court level 2..lg byk choice..sbb diorg tak abiskan pun mknn malam tu..agak membazir laa..then g usha hadiah for cousin's wedding..i managed to persuade mum to buy the digital frame..just my guts that eza's want this (well..it turned out she was really overjoyed with the gift as she's been aiming for this for long time alr)

3. for 4 consecutive days aku tour jalan TAR n ampang park..purpose, cari baju kurung lace, cotton for me n sis, tudung..mmg rekod arr nie..

4. dinner with audit team member @ lala seafood kg baru..a bit overpriced, but the dishes were delicious, esp pulut durian n pulut mangga..maybe pasnie leh ajak my bffs makan sane..camne..rina, mawar, ella?

5. cousin's solemnization@masjid wilayah..sekali lafaz je ok..almaklumlaa si suami tu adela timbalan pendakwa raya..my aunt made a joke about the way the groom recite the lafaz . ."aku terima nikahnya. . .. dgn mas kawin rm.....tunaaaaaiiiii (tonite...) hahahaha..tak sangka my aunt leh wat lawak camtu..;p

6. from the solemnization..bergegas ke mvm..mission-small surprise bday party for mawar's bf ikhwan..terasa a bit awkward jalan2 kat mvm on sat wearing baju kurung..tp peduli ape..as long aku berbaju..hahaha..round2 at baby expo..n then lepak makan lite lunch at zen (by SR) n beli kek..we bought hazelnut praline..the party at BK..muke ikhwan a bit blur when he arrived, maybe he was so surprised..tak sempat nak bawak kek tu balik skit..tp kek tu sedap..kek choc cheese marshmallow pun sedap..(heard that the cake terlibat dlm kemalangan kecil..tp wpun dah penyek ttp abis..sbb sememangnye sedap n tak muak)

7. that same night..reception at the duchess place at jalan ampang, tepi wisma perkeso..pegi kul 7 balik kul 12.30 mlm.. the hall was lovely..retro romance..makanan sedap..wedding yg tak byk protokol, just byk surprise agenda..sbbnye my cousin jenis org yg tak ske byk sgt rules..(die tak pakai inai pun) among the surprise..atilia sang at the reception, pas potong kek, the couple dance and then they gave their mothers big bouquet of roses (as the next day was the Mother's Day) well..that is Mas Eza..

8.  the next sat, was the reception at the groom's side @ dewan perdana felda, contradict with the Duchess Place reception, this event adalah lebih formal..full of speeches..makanan? of course laa sedap kan..ske butter prawn n fish sweet sour n puding roti..sedapppppppp..the theme was blue white..sooo the hall was decorated with lots of chrysanthemum bouquet..which kitorg pun angkut satu bouquet besar bawak balik umah..kate dah bayar..rugi laa kalo tak angkat..

9. aku terbang lagi ke kb..but this will be the last trip for this FRS training..hopefully no more laa after this..kalo previously aku dah naik MAS n air asia, kali nie aku dpt try firefly plak..sbbnye MAS mahal..tiket MHLow dah sold out..Air Asia? sah2 laa takleh nak masuk..sbb org berpusu2 dok book tiket free..pengalaman pertama aku dgn firefly adalah kurang best..sbb? sbb flight aku retime. dr kul 3.10  ke 5.45..alasan? plane ade teknikal problem so kena tukar plane..aku dahlaa sampai kul 1 tghari n sorang.. gile bosan.. walaupun diorg bg complimentary lunch. aku ttp rase bengang sbb aku dahlaa tak sihat, dipaksa pegi..isk ..tp compare to Air Asia, aku ske naik firefly, sbb take off n landing smooth..tak gegar sgt..(ke sbb pilot?) firefly bg choice peanut or muffin..n secawan juice..okaylaa tuh..

p/s: bile tadek benda nak buat complain..bile ade pun complain gak..nielaa manusia..tak penah puas..:P

Sunday, May 16, 2010

eve of weekend - a thomas + a green kurung + mac n cheese + a movie

eventually, robin hood nie bukanlaa on my must watch movie of the year.. sbbnye, hero nye dah agak veteran n aku expect the plot would be sumthing like the existing plot of robin hood  that would spell out the 'boring' word to me..

but on that day, tak pasal2 aku tengok cite robin hood nie..dah laa a day after release at malaysia..awal gile tu..

so, review cite nie akan dimulakan dengan aktiviti cari baju utk resepsi sepupu di dewan perdana felda on saturday, kemudian makan2 di tgif dgn sue sambil menyaksikan tumbangnya pasukan badminton malaysia di medan perjuangan merebut piala thomas.. sambil menonton aksi lin dan menanggalkan baju menayangkan six pack die yg aku ragu lee chong wei ade itu dan mungkin antara faktor menyebabkan kekalahan malaysia di tangan china..fact: datuk lee chong wei is too skinny!

tp things had happened..hakikatnya kemungkinan untuk malaysia menjulang piala thomas bg tempoh 10 tahun akan datang, amatlaa tipis..tp kalo mulai skang malaysia melatih pelapis2 yg semuda 8-9 tahun utk matlamat ini..insya allah, piala thomas pasti akan kembali jadi milik kita! (poyonye statement nie)

berbalik kepada robin hood..1st time aku tgk kat gsc tgv wangsa walk yang kira-kira 7 minit daripada ofis aku..cite nie memakan masa hampir 2 jam setengah..membariskan watak2 utama russel crowe dan cate blanchett..rupenye robin hood nie merupakan penceritaan bagaimana seorang askar bawahan bernama robin longstride menjadi robin hood..which turn out to be good and not boring at all! (leganye, aku risau gak memula, kalo2 aku tertido dan terbedengkur lagi..hahaha, sbb the theatre room was cold and the seat was comfy)

robin hood adalah mengenai perjalanan robin longstride yg menyamar menjadi sir robert loaxley utk menghantar mahkota king richard, pedang dan menjaga keharmonian peper harrow dan pekan kecil nottingham. namun gara2 ketamakan king john yg bukan saja bodoh tp angkuh menyebabkan england hampir ditawan King Phillips, of France. 

di takrifkan sbg 13sg..mmg ade byk aksi2 ganas, keji dan kejam yang bersesuaian dgn babak2 dlm robin hood, tp pastinya tidak bersesuaian utk budak2 berumur 13 tahun-17 tahun..terutamanya seperti adengan cubaan membunuh beramai2 di nottingham dan banyak lagi..tp ape nak dikecohkan..nie bukan ganas mane pun, ade yang 1000 kali lebih ganas di luar sana..

overall, aku bagi 8.5/10 for this film! go watch it ok!

Saturday, May 15, 2010

fake tp mcm ori

ape perasaan anda bila tgh jalan2 di shopping mall tiba2 ditegur oleh a stranger yang bertanyakan perihal bag anda? hahah..

aku rase terkejut (n ade sedikit bangga laa ek)bila ade sorang adik nie g kat aku n tanye kat mane aku beli bag coach biru yang aku sdg pakai haritu.. aku terus cakap. ."nie bukan ori dik" (malu gak arr..tp sbb tanak bg harapan palsu kat adik tu, aku berterus teranglaa)..

dgn muke kecewa adik tu pegang2 beg aku n cakap "laa ye ke..tp betul2 mcm ori ni, mane akak dpt?" haha..aku tgk budak tu pakai bag coach gak..so aku saspek dak tu dak petronas..sbb aku slalu link kan dah petronas dgn honda/toyota + coach + la senza (ape kena mengena ek)..

"akak beli kat penang, rm100 lebih je" aku jawab pendek je, sambil berharap budak tu berpuas ati dan blah..spy aku leh sambung usha barang2 kat cold storage..

"ooh ye ke..cantik beg nie kak"..kata2 terakhir adik tu sebelum blah..

aku? berbaloi2 aku beli bag tu..

Thursday, May 13, 2010

PREVIEW: Cinta 5 Ringgit . .


OMG. . this gorgeous cousin of mine had been officially taken by her bf of 10 years . . :p for more . . wait for next entry . .

Korea Trip Anybody?

Akhirnya, my aunt released the departure date for the Korea Package. It will be 6d 4n trip..costing around RM3400++..

Departure Date:    16 - 21JU'
Flight info:             MH66   KUL/SEL       2330/0630
                             MH67   SEL/KUL       1100/1700

So, if any of you are really interested, please email me at nadiamohd41@yahoo.com for more info. My aunt is reliable travel agent. Dah banyak domestic and oversea trip yang diarrange esp Korea. So tunggu ape lagi? 

sumtimes . .stupidity did hit me. . .

last tuesday..i got the chance to test the smoke detector at the office . .how?

a fren bought for me kopok lekor from t'ganu..as i was a bit too hungry, i decided to heat it up in the electric oven..fyi, the timer had two timer..either 1 minute or 10 minute..so i went for 10 minute..to ensure my kopok lekor will be cooked well and bit crispy..little did i knew that i had underestimated the oven..

when..suddenly i smelled sumthing is burning..well..it was my kopok lekor..soon after that, the smoke detector started to yell . .till prompted the big boss to ask what happened..ha ha ha...

Monday, May 03, 2010

nota dr bf tercinta . .


1. From 11 June to 11 July 2010, you should read the sport pages so you are aware of what’s going on regarding the World Cup and will be able to join in conversations. If you fail to do this, you’ll be looked at in a bad way or be totally ignored. DO NOT complain about not receiving any attention.

2. During the World Cup the television is mine, mine, mine at all times without any exceptions.

3. I don’t mind if you have to pass by in front of the TV during a game as long as you do it crawling on the floor and without distracting me. If you decide to stand naked in front of the TV, make sure you put clothes on right after because if you catch a cold, I won’t have time to take you to the doctor or look after you during the World Cup month.

4. During the games I will be blind, deaf and mute – unless I require a refill of my drink or something to eat.
You are out of your mind if you expect me to listen to you, open the door, answer the telephone, or pick up the baby that just fell from the second floor….it won’t happen.

5. It would be a good idea for you to keep at least two six packs in the fridge at all times, as well as plenty of things to nibble on. And please do not make any funny faces to my friends when they come over to watch the games. In return, you will be allowed to use the TV between 12am and 6am, unless they replay a good game that I missed during the day.

6. Please, please, please if you see me upset because one of my teams is losing, DO NOT say “get over it, it’s only a game” or “don’t worry, they’ll win next time”. If you say these things, you will only make me angrier and I will love you less. Remember, you will never ever know more about football than me and your so called “words of encouragement” will only lead to a break-up or divorce.

7. You are welcome to sit with me to watch one game and you can talk to me during half-time but only when the adverts are on, and only if the score is pleasing me.
In addition, please note I am saying “one” game, hence do not use the World Cup as a nice cheesy excuse to “spend time together”.

8. Most importantly, making love is out of the question during the entire month. It has to be a ‘quickie’ and that has to be during half-time as well.

9. The replays of the goals are very important. I don’t care if I have seen them or I haven’t seen them, I want to see them again. Many times.

10. Tell your friends NOT to have any babies, or any other child related parties or gatherings that requires my attendance because:
a) I will not go,

b) I will not go, and

c) I will not go.

11. But, if a friend of mine invites us to his house on a Sunday to watch a game, we will be there in a flash.

12. The daily World Cup highlights show on TV every night is just as important as the games themselves. Do not even think about saying “but you have already seen this…why don’t you change the channel to something we can all watch?” The reply will be: “Refer to Rule #2 of this list”.

13. And finally, please save your expressions such as “Thank God the World Cup is only every 4 years”.
I am immune to these words, because after this comes the Champions League, Italian League, Spanish League, English Premier League, etc.

Thank you for your cooperation.

Regards,

Men of the World

p/s: Got this from my inbox.  if my bf/husband turned out to be a football mania, i will make a negotiation with him. "gimme ur credit card and i give u all the peace that u need"  :p

Thursday, April 29, 2010

naDia LuV gals ouTing

Pagi ahad, iaitu sehari selepas aktivit berkelah2, aku kepelikan. Kepelikan sbb nape dlm byk2 anggota badan, lutut aku je yang sakit selepas aktiviti naik turun bukit dan menyusuri lintasan air sungai. Tp bukan lutut aku je yang sakit, kepala aku pening, tekak aku pun rase semacam. Namun demi aktiviti menarik pada hari tu, aku abaikan saje sakit2 tu.

Hampir kul 10.30, member aku pick up aku dr umah. Destinasi kami pada pagi ahad tu adalah the curve, atau lebih tepat lagi the redbox. Nie adelah 1st time aku g redbox situ. Biasanye aku layan redbox ria je. Skali skala kena laa tukar angin, tukar view.

1st impression aku, bilik tu agak kecik utk kami ber5. Kalo kat redbox ria, boleh dpt bilik lagi besar dari tu. Sound system pun ok2 je. Untuk haritu, kami bayar around Rm14++ sorang utk lunch. Untuk makanan tu pun boleh tahan je. Just aku baru tau kalo redbox, tak dpt air free flow. Tp kalo kat redbox ria, air free flow je. So in term of value, agak rugi skit.

Kami ber5 mmg karok sepuasnya. Terutamanya ratu2 karok. Mmg bestlaa diorg nyanyi. Aku pun ade menyumbangkan beberapa buah lagu. Mostly lagu selow2 je, sampai diorg igt aku nie melepaskan frust. Sebenarnye aku tgh menahan sakit tekak aku. Namun, kalo dah sampai karok, kalo tak all out tak berbaloi ah. Last2, tibaikan jelah lagu Rossa, Taylor Swift, Avril Lavigne, Ungu, Kate Perry dan macam2 lagi. Sampai esok paginya, aku g ofis dengan sore minah rockers, dan mengabiskan sekotak tisu. Rupenye, aku demam selsema daa..

p/s: Gals, kite karok lagi ok! Kali nie kite karok lame skit. Ajak ramai skit. :)
p/s 2: demam selsema tu mmg alas an utama nape sore aku tak sedap haritu..:p

Wednesday, April 28, 2010

menyejukkan diri di air terjun chilling

dah lame aku tadek weekend yg free drpd aktiviti terbang2. so, bile akhirnye aku dpt balik wiken ku yang telah ilang tu, aku pun jadi sgt seronok. dan bertambah seronok bile diajak rakan2 sepejabat utk pegi berkelah kat chilling waterfall. aku rase tak ramai yg tahu kat mane chilling waterfall tu. termasuklaa aku dan rakan2 aku nie. yg kami tahu, perlu memandu menghala hulu yam, then batang kali dan kuala kubu baru. selepas tu sedar2 kami dah memandu sampai ke kaki bukit fraser. 

rupe2nye air terjun chilling tu tak jauh drpd empangan batu, maka kami pun turun laa balik dr kaki bukit yg jalannye seperti ular kena palu tu. mmg berpusing2 gilejalan tu sampai ade salah seorg drpd kami siap termuntah lagi. 

sume kembali ceria bile kami dah sampai di chilling. untuk pengetahuan korang, landmark chilling tu adalah jambatan kuning, dan entrance nye adalah kat belah kanan dan bertulis "Santuari ikan Sg Chilling". So, kami berbekalkan snek2, sanwich sardin dan telur dan kuewtiaw goreng, mule menapak hingga ke dalam. kat pejabat renjer tu, kami bayar rm1 sorang tuk masuk kedalam. btw, kalo korang nak dtg dgn family yg ade anak2 kecik, sebaiknye berkelah kat area berhampiran situ2 je.
sbbnye perjalanan kedalam adalah mencabar dan kena melalui lebih kurang 5 lintasan air terjun. (mencabar utk aku yg tak bape ske benda2 yg adventure nie). lebih kurang sejam gaklaa kami berjalan panjat bukit, turun bukit dan merentasi sungai sblm selamat sampai ke tempat berkelah tu. penat dan peluh kami berbaloi. sbb tpt tu mmg bes plus air sejuk gila! dalam byk2 lintasan air sungai tu, lintasan ke 2 mmg mencabar gaklaa, sbb tak byk pasir, byk batu licin je. fuhh, nasib baik kami sume berjiwa kental, selambe jelaa.

air terjun tu mmg cantik. subhanallah. dan situ merupakan port ikan2 berhabitat. aku tak dapat kenal pasti apekah jenis ikan kat situ. mungkin kelah kot. nampak je jinak, tp nak pegang kejap pun tak dpt. so, kitorg pun layanlaa mandi kat situ beberapa round. for lebih kurang 2 jam, sblm kami berangkat pulang.

dlm perjalanan pulang, lain plak citenye, kali ni kami terperangkap dlm jam2 sbb ramai org kuar masuk dan byk kawasan pemeriksaan polis, almaklumlaa, esoknnye kan hari pengundian pilihanraya kecil kawasan hulu selangor. bajet kami nie pengundi hantu laa eik! hahah. tp mmg meriah (dan membazir) gile dgn poster2 kat sana.


so, pas nie kami plan nak ke genting dan pulau redang plak..yummy~

Friday, April 23, 2010

saye mahu

1. ketemu seseorang teman yg ikhlas, lekat dimata, lekat dihati, yg humor, tp masih serius. yg penting bukan suami org atau bapa org.

2. bercuti2. sibuk merancang percutian ke redang island. dan berangan2 mau ke melbourne

3. pegi berpiknik di chilling water fall esok. sambil mengusha pilihanraya kecik di hulu selangor.

4. menjerit sepuas2nya disesi karaoke pada ari ahad nie.

Tuesday, April 13, 2010

pengakuan

bile org g blog aku.mungkin rase aku nie agak full of myself. sbb asik cite pada diri sendri. mungkin ade yg ternanti2 kalo2 ade cite atau isu panas nak dibangkitkan dlm blog aku. kekadang aku sgt tempted nak cite isu2 semasa. tp tulaa. cthnye politik dan lain2. tp aku mengaku. aku nie penakut. aku takut walaupun dah tulis disclaimer. org lain igt ayat tu berunsur hasutan. takut aku tersalah tafsir. dan secara tidak langsung mengaibkan org lain. dan paling ditakuti, kalo aku tak sedar, dan tak sempat mintak maaf. 

aku akui aku takut kalo tersilap kupas, aku menghalalkan ape yang haram dan sebaliknye. itu yang paling aku takut. huhu..

sumthing weird

it was 9 am. and we're both late. We refer to me n my mum. As soon we reached the KLIA, we quickly rushed to the check-in counter, while i was ransacking my bag for the itenararies and passport. Okay, i got the itenararies, but where are my passport? OMG! suddenly i realised that i dont have the passport. it was not because i left it at home. but because i dont have one! This is bad! Very2 bad. I'll be missing my first ever trip to Kazakhstan. Kazakhstan? huh.Wait a minute. Why Kazakhstan? It should have been Seoul or London. This is not happening, not having the passport..and have to let go the flight ticket which may had cost me thousands. 

Then suddenly, i heard a very loud noise. And i was awake. What a weird dream! Felt so so much relieved as i know it just a dream. but maybe it was a dream with signs. Sign to remind me that i'll be going back to KB again next saturday and sign that told me to get the passport done asap! hahaha

Saturday, April 10, 2010

possibility . .

soundtrack from new moon . .



Lykke Li - Possibility

There's a Possibility
There's a Possibility
All that I have was all I'm gonna' get.

There's a Possibility
There's a Possibility
All I'm gonna get,is gonna be yours then
All I'm gonna get is gonna be yours then

So tell me you hear my heart stop
You're the only one that knows
Tell me when you hear my silence
There a possibility I wouldn't know

Know that when you leave
Know that when you leave
By blood and by me,you walk like a thief
By blood and by me and I'll fall when you leave

So tell me when you hear my heart stops,
You're the only one that know
Tell me when you hear my silence
there's a possibility I wouldn't know

So tell when my silence's over
You're the reason why I'm close
Tell when you hear me falling
there's a possibility it wouldn't show

By blood and by me and I'll fall when you leave
By blood and by lead,I'll follow your lead

the ups and downs . .

so many things happened. be it good or bad. march till may maybe boleh dikonsider as months yg telah or bakal menguji kekuatan aku menghadapi masalah dan disasters..as for now..lets catch up . .

1. i lost my cousin, Kak Cha on 31st March 2010. She was the eldest daughter of Mak Long. Die meninggal sbb complication after giving birth her 3rd children. It was such a sudden loss. I was at office (chasing a deadline) trying hard to contain myself from crying. but at home, soon when i was reciting yaasin for her, tears was streaming down like i had never cried before. Suddenly i realised that i wont be able to see her again, to joke with her and i know things will be total different after this. Semoga roh arwah dicucuri rahmat.

2. i was back at kelantan again and will be going there again in within two weeks. So overall within two months, i had/will spent/spend 4 weekends at Kelantan. Well there goes my sweet time with family, gfs, bfs, and room. Not only that, i had gained weight too thanx to the nasi kerabu and nite outing with my colleagues. sepanjang di kota bharu, sempat pegi pasar siti khadijah, which is 5 minutes walking distance from the hotel and medan selera padang bas yg telah direlocate. i was astonished to found out that a lots of bees hovering the delicacies instead of flies (just imagine betapa manisnye kuih muih kat situ) aku cube makan jala mas. but tak menepati citarasa aku. so. aku end up makan sate perut ayam je.

3. setelah sekian lame aku tak jumpe mr.x, baru2 nie di suatu pagi aku terserempak dgn die kat klcc. he was from the lrt , i was goin to the lrt. yg peliknye, aku baru je bergosip pasal die dgn rakan2 mase aku ade gals outing n tido kat mandarin oriental on the nite before. dan2 laa tetibe pagi tu leh terserempak. tp yg lg pelik, walaupun dah lame gile tak jumpe, aku tadek skit pun rase nak tego die. well, maybe tu maknenye aku mmg dah tak amik hal pasal die kot! (he looked so serabut on that day. tak smart spt selalu though..)

4. did u know that i failed the PAC? aku tak frust pun, sbb aku tau aku tak buat the best on that day. recently aku dpt surat panggilan utk ke exam tu lagi. dan sbb tadek mood. aku abaikan je surat tu. maybe next year la kot.

Sunday, March 28, 2010

bestnye tido umah mama long!

hye uncles and aunties! semalam kasih dtg umah mama long. kasih dtg nak tunjuk skill merangkak dan cubaan berdiri .. sume org ske tgk kasih yg dah reti merangkak. kasih lagi ske, senang skit nak kaco bile sume tgh makan tak pedulik kan kasih.

 kasih main smp penat. bile dah penat, akhirnye kasih tertido tepi mummy. terjaga pun sbb mummy kate nak mandikan kasih. yey! kasih ske mandi. btw kasih dah nak masuk 7 bulan..nnt kasih dah reti jalan, kasih suh mama long rakam skill baru kasih. babai~

make di kelate

sesi pertama training dah berakhir. walaupun agak kelam kabut. mungkin sbb communication breakdown,sumenye berjaya disetelkan one satu persatu. selain drp keja, aktiviti lain yg paling byk aku buat adelah makan . . smp je kat kelantan, staff branch kat sane bawak kami makan nasi kerabu ayam percik yg dikatakan femes dikalangan tourist2, tp kalo bg org kelate, ade lagi sedap dr kedai tu.

1st time aku makan nasi waktu malam sejak 2 bulan lepas. aku makan pun sbb aku mmg lapar gile n aku tau esok pagi mesti tak sempat nak bfast. sedap? huh, makan nasi kerabu kat kelate mestilaa sedap dr mkn kat kl. hari ahad tu, aku berkenalan dgn kuih akok. macam kuih bahulu diorg kate. tp bg aku rase die cam puding karamel yg terlebih lembut. pokoknye kuih tu byk telur. aku makan satu je. lemak2..

malam tu, bos bawak kami makan di new horizon, berhampiran dgn wakaf che yeh. kitorg order udang butter, siew pak choy, tomyam, siakap nyonya style, sizzling beef. puas hati aku dpt meratah lauk2 tu. bos offer nasi pun aku tak layan. smp bos kate "amboi, jaga badan". . ahahaha..mestilaa, nak pakai lama kan?

hari senin, aku makan akok berlauk. yg nie ala2 cara berlauk. bolehlaa. tp aku ske cara berlauk, sbb kecik dan muat2 mulut je skali makan. benda baru aku makan, pulut dgn bubur kacang. aku tak ske pulut. so aku makan sejemput je sekadar utk menghormati tuan rumah.

petang sblm balik, sempat borong skit keropok di pasar siti khadijah. sbb ade ura2 aku kena pg lagi, so maybe next round baru shopping lebih skit utk korang2! sblm pulang, lepak tepi sungai kelantan, layan kopok lekor dan milo dinosour..layan beb~

p/s: kalo nak kirim pape silelaaa bgtau sblm jumaat nie k~

Friday, March 19, 2010

kecek kelate

td manager aku menyampaikan berite yg aku dah jangka. esok petang aku kena gak g kelate. kelik kl hari senin. reaksi sahabat2 bermacam2. yg sudah tentu, kirim kopok lekor laa. kirim tudung. kirim etok. tp ade yg terlebih baik hati, kirim doa aku jumpe jodoh kat sane. ceit~ :p

p/s: anda mahu kirim ape?

Thursday, March 18, 2010

pls pls pls . .

mungkin selepas abis assignment nie, aku akan bersara dr melayari internet atau menggunakan aplikasi power point utk sekurang2 nye selama 3-4 bulan. sbbnye assignment nie memerlukan aku mengsurfing dan membuat slide presentation sepanjang 2 bulan nie. (baru masuk 2 minggu pun aku dah rase overdose..niekan pulak nak abiskan 2 bulan?)

yg seronoknye tak dikejar dateline. dan selalu je dgn selambe blah dr ofis before pukul 6. ataupun kekadang ter tak sengaja terbukak website2 lain.(tak selalu. jarang2)

tp yg tak bape seronok, bile dgr cite bos suh berkampung di negeri mastautin klien; kelantan. terus terang. aku tanak. sbbnye. aku rase aku akan homesick. keduanye sbb kemungkinan aku sorang je pompuan. ketiga sbb aku ade byk event during weekend in april dan may.

org kate. baguslah. skali skala out station. bukannye buat pape sgt pun. just prepare slide dan training material. bolehlaa jalan2..waktu tu. aku dah terus terang je cakap. "korang nak buat ke? jom kite tukar" 

kawan2 pun same. alasannye leh tumpang tpt aku kalo diorg tetibe nak ke kelantan. ade yg lagi bagus, siap dah buat pre-order. haha. (Izma&Kimi, buat list elok2 k..nnt aku beli, aku pos laju kat korang ..;P) 

kalo yg dah selalu out station tu..mungkin akan cakap..alah..kecoh laa..aku kena anta smp barcelona tak bising pun. (kalo barcelona..aku pun nak g pakcik oi!) tp bg aku ..aku tak rela nak stay sebulan kat sane..

big boss ade tanye aku sama ada aku nak ikut atau tak.. aku hanye die sambil senyum nipis dan pandang big boss dgn pandangan yg bermaksud "bos, pls pls pls sgt ..saye tanak duk kat sane selama sebulan. saye merayu"..boleh plak pastu die pun buat benda yg same aku buat. maknenye masih KIV laa statusnye..

hal kawen


asalkan cuti sekolah je..org lumbe2 nak kawen..

asalkan org nak kawen je..mesti time cuti sekolah..

haha..sabtu lepas aku g reception ex-classmate mase kat SEMESTA dulu..macam dejavu bile g dewan kenduri tu..alkisahnye..dah 4 kali aku g kenduri kat situ..adik aku, kawan aku (Kimi&Izma), dan 2 org ex classmate aku..kalo jadilaa adik bongsu aku kawen bulan 10 nie..mungkin akan jadi kali ke 5 aku akan g kenduri kat dewan tu..(plsss laa buat kat tpt lain..k?)

sabtu nie..aku akan ke kenduri kawen lagi..sinonim laa..name pun cuti sekolah..kenduri sokmo laa..nie pulak admin staff kat tpt keja aku yg 3 tahun lagi mude dari aku..woah..tercabar gak laa..:p

aku duk observe2 org yg dah lame kawen..baru kawen 6 bulan..baru sgt kawen..bakal nak kawen..dan org yg asik ade masalah cinta..ehem2..mmg terbukti laa teori..sume org ade jodohnye masing2..cume cepat atau lambat je..

ade pasangan yg aku tgk..sorang kurus sorang berisi..sorang cerah sorang hitam manis..sorang phd sorang spm..suami muda isteri matang..so tadek laa prequisite utk mengatakan org tu tak kawen lagi sbb tak lawa laa..tak hensem laa..gemuk laa..kurus laa..yang pendingnye cume urusan jodoh tu aje..(kesimpulannye..tunggu saje laa?) 

nak tunggu saje pun boleh..nak tunggu sambil amalkan doa2 dan mencari2 pun boleh..

aku? dah malas nak mencari. dan nak kate menunggu pun tidak. sbbnye aku dah penat dgn hal mr.x . pastu hal en.h plak.. dan hal seseorg yg aku rase die cool..tp upenye org yg bajet hanye org yg cool dan cantik molek je deserve to be with him..so whateva laa kan..

lagipun..buat ape laa penat2 mencari..kalo akhirnye upenye jodoh aku tu ade kat Korea ? huh..penat tu.. :P

so..konklusinye disini..sape yg dah kawen tu..takyah laa bajet cool nak tanye "ko bile plak" ..or bajet show off..bgtau "seronok tau kawen..rugi kawen lambat"(aku tertanye..kawen utk berseronok ke?)..sbbnye soklan2 dan pertanyaan tu..mmg tadek jawapan yg nyata dan jelas..melainkan jawapan2 yg sinis atau mungkin akan sedikit mengguris perasaan..spt :
aku mmg nak kawen..tp dah ko rampas calon aku..nak wat camne?
atau pun
aku nak wat wedding kat istana negara..mane kelas buat kat sini je..
atau pun
amboi2 mentang2 hang dah lepas..xyah laa nak berlagak.
hahahaha...tu cthnye2..di petik dari hasil perbualan lunch aku n rakan2..which is obviously aku tak kan pakai pada hari sabtu nie..dan pada kenduri member bulan 4 nie..mahupun pada kenduri kazen bulan 5 nie..sbb aku dah ade jawapan default yg akan aku sampaikan dgn tegas walaupun x membawa ape2 maksud..

korang carikan calon. nak yg muke mcm dot dot dot. rajin g masjid. pandai memasak. pandai kemas umah. pandai cari duit. pandai jaga anak. pandai urut.

p/s: aku malas nak bawak escort ke kenduri kazen aku yg besar tu. seorg kawan menasihati aku. tak perlu berpura2. nnt mungkin boleh jd kerugian, kalo2 ade org yg nak ngorat tp tak jd sbb nampak dah berteman. sebenarnye. aku dah jadi tak kisah-  tak kisah org bertanye. yg aku kisahkan adelah aku nak berseronok with all my cousins on that day

Sunday, March 14, 2010

i gotta feeling~

flash mob - a group of people who converge on a spot with little forewarning, perform some action (usually a protest or a dance), and disperse quickly..

my bff, Mawar, shared this cool stuff with me.

white , orange+pink, grey . . .

time flies like .. flies eh? without noticing it, it will be like 2 mths left before my cousin's wedding. last week, my aunt had briefed us the color code for the wedding - beige/white for the solemnization, orange+pink for the night reception, and grey for the bridegroom's reception. i think it had been a tradition for us the family to ensure that we observe the color code, and as i want to take some berkat from the ceremony, i had started window shopping for the fabric materials. for now, i had only fabric material for the grey/silver reception. which i am planning to turn into something like this:

for the white theme, i will go for english cotton. whilst the pink+orange still undecided. mcm aku plak yg nak kawin ek? nothing to be fuss about..as it sumthing common in our family..esp the cousins..to dress up for the family events..

a sign of ageing . .

Recently, my insurance agent called me to arrange for a lunch appointment with me. I decided to have the lunch at a restaurant nearby the office. As expected, my colleagues were asking me about the insurance agent with pre-assumptions that we're an item (which is not). but this particular conversation was one that i found the most interesting of all:

Manager A: nadia, who's that guy?
Me: a human
Manager A: haha, how long u've been together?
Me: we've never been together, he's my insurance agent
Manager A: owh, what a handsome insurance agent!
Me: indeed! by the way he's 2 years younger than me.
Manager A: no wonder, as i did noticed that

then suddenly Manager B interrupt, by jokingly said

Manager B: manager A, do you have to tell straight to her face that she looks older than that guy? 

(this was then followed by an eruption of laughter from all of us there)

maybe the sign of ageing had start to show off. maybe i had to frown lesser, smiles more. or buy the olay total effects? ahahahha

aku dan keja

minggu nie adalah minggu yg penuh disaster. .

hari isnin tu, pepagi dah bekejar ke sana sini, buat preparation utk principal auditor yg nak dtg utk cek working paper. nasib baik aku pakai baju kurung lame yg sgt selesa, so memudahkan pergerakan ke sana sini. menjelang petang, tetibe manager in charge bgtau aku ade problem dgn schedule provided by client. aku buat bodoh je. sbb aku assume once dah cek by her, sume dah ok. so this is not my problem. aku malas nak layan. aku cabut awal. nak jadi cite jumpe kawan lame plak. memule aku rase ragu2 nak tego, sbbnye aku mmg sgt selekeh pada hari tu, plus sbb dah skip byk kali gym session (thanx to this job) aku rase kg aku dah bertambah. tp aku pk ape salahnye. so aku tego jelaa. die agak terkejut. maybe kebetulannye die tgh engage on the phone, aku rase tak perlulaa aku nak berlamaan kat situ. org tgh sibuk, tak perlu nak ditunggu.

hari berikutnye, sbb aku nie jenis tak reti say "No", aku telah dgn suka relanye buat keja amal lepas abis ofis hour. hurm. mungkin sbb aku tak bape nak ikhlas buat keja tu, akibatnye keesokkan harinya, nyaris2 manager in charge nak kena marah dgn partner. (seb baik die tadek mase tu). aku terus buat disclaimer yg tak boleh nak salahkan aku sbb aku tau ape cite pasal co. tu plus mase yg dibagi sgt terhad, bukan job yg diassign utk aku dan paling penting, suh aku buat pas office hour. (aku sgt berkira dgn waktu keja kat sini, sbb diorg pun sgt berkira)

bile dah masuk hari kamis, aku dah rase sgt2 penat. penat sbb dah lame tak work out. penat sbb kena buat mcm2 benda yg bukan skop keja aku dan penat sbb aku mmg tak sihat minggu tu. hari kamis tu, aku nekad utk cabut tepat kul 5.30. plan aku nak tido 8.30mlm-5.30 pagi.  malangnye, bile sampai kat jalan kuching, (satu2 nye jalan ke arah umah aku dr kl), aku terperangkap dlm jam selama sejam setengah, lebih tepat lagi dr 7.30 ptg - 9 mlm..nasib baik aku duk dlm rapid kl yg ade seat sgt selesa tu. cume nasib tak baiknye, aku sgt lapar (pengajaran: kena selalu letak sebungkus biskut / buah dgn air dlm hangbag).. rupenye..ade accident melibatkan 3 buah kereta n satu kematian..

jumaat tu, kepenatan aku mmg tak terbendung lagi. jadi skali lagi, dikala sume org tgh konsentret buat keja pada 5.30 ptg, aku dgn tangkasnye telah mengemas bag dan balik umah. peduli ape org nak kata. asalkan keja aku siap.