Tuesday, July 13, 2010

Steamboat yg sedap adalah . .

1. Bile makan bersama2 org tersayang - keluarga, pacar, kawan2
2. Bile boleh makan bape byk pun tp menyebabkan poket bocor
3. Bile boleh makan bile2 dan stop makan bile2 dan sambung makan bile2
4. Bile boleh makan sambil pakai short/kaftan sambil tgk dvd movie dgn kipas yg berhampiran
5. Bile sup dan kuah cecahnye sedap
6. Bile anda tak perlu kuar duit utk membayar bahan-bahannye
7. Bile seafood confirm fresh2 belaka

atau kesimpulannye adelah bile buat steamboat sendri dan makan kat umah seperti yg baru aku buat ari ahad lepas. nie adelah steamboat 2nd round. 1st round ok2 aje, sbb tak cukup xp, tp 2nd round, aku cam dh dpt plan nak masak sup camne n cecah camne. maybe pas nie leh steamboat dgn kawan2 plak~

Sup:
Ayam - rangka n skit isi, tp kalo isi byk lg sedap
Kiub ayam maggi
Halia dilumatkan
Serai
Seperiuk air
-sile rebus sume bahan di atas lebih kuran 40 minit dgn api perlahan..lg lame lagi sedap, n isi ayam sure lembut..
 


Kuah cecah
Bawang putih
Sos cili + tomato
Cili merah
Cili padi
Kiub ikan bilis
-blender bawang putih+cili merah(buang biji)+cili padi
-masak n tambah sos cili + tomato
- perisakan dgn kiub ikan bilis



Adik aku kate rase dah 75% cam johnnys cume kena tambah skit pes tomyam dan daun basil. Akan aku cube nnt (bulan pose nie kot). Kalo korang cube dpt rase same, bgtau k!

Benda2 yg disteamboatkan adalah:
Ketam
Daging
Isi ayam
Udang
Tofu telur
Fish cake
Fish ball
Whole mushroom
Kailan
Enoki Mushroom
Cabbage

Dan hasil akhirnya . .

6 comments:

ella said...

pehhh.. saya sgt setuju part nak ajak kwn2 makan tuh..

Oxygen-Me said...

Woo.. Yummy! :D

*Sambil mengelap air liur yang meleleh kat depan laptop.. Hehe.. :P

Soraya Zainal said...

sos steamboat tu kalau nk sedap, letak sesudu cuka and letak sup ayam tu sikit dlm sos tuh. yg lelain dh okay kot...

mawar said...

oh wow macam leh try recipe tu ;) next kengkawan makan2 apa kata masak steamboat nak :)

Diana TheRedShoes said...

huwahhhhh nad telah menyebabkan air liur mak buyong meleleh tak hengatt... kwang kwang kwang

naDia said...

ella: k..nnt kite wat steamboat..tp ko hosnye boleh?

oxygen: aaaa..abis basah laptop tu...

sue: aku nak letak cuka, tp mak aku takleh makan cuka..thanx for the tip!

mawar: next round steamboat@ella

diana: haha..senang nak buat nie babe..kalo u tak larat ask the father to be laa..kate anak u nak makan..hahahah