Sunday, July 17, 2011

Jalan2 Bakar Kalori Demi Jantung di Taman Botani

Aku dah puas dedicatekan hari Sabtu n Ahad aku utk keja2 yg tak penah nak siap2 tu. so utk minggu2 terakhir bulan 7 nie aku memberontak laa kejap. kuar dgn kawan2. berjoli . bergosip. bergelak ketawa. 

so pada suatu pagi ahad, aku telah meluangkan masa join Jacob's Walk of Life 2011. Tahun nie diorg buat kat Taman Botani Negara @ Taman Pertanian Malaysia @ Bukit Cerakah @ Bukit Cahaya Shah Alam. Kalau tak silap JWOL 2008 pun diorg buat kat sana gak. Kali nie, katanye, registration mula pukul 6 am - 7.30 am. Makanye berkobar2 laa kami nak bangun awal. (kalo miss registration x dpt baju n goodies). 

aku overnite umah Mawar; bff kat subang, dgn plan asal bangun kul 5.30 pagi. tp setelah berlaku peristiwa antara kami dan prince frog di kala lewat mlm, kami terlajak bangun kul 6 plak. siap2 segala, kul 7 baru gerak. igtkan sempat smp, tp masalah teknikal lain plak yg muncul. Mawar yg amik gamba map dah lupe nak caj hp. Aku plak tak amik gamba tu gak, sbb Mawar dah amik. Sah2 laa kami akhirnya sesat di Shah Alam. Dlm ketegangan mencari jalan, aku punye hp plak kredit dah abis, terpaksa *126*no-hp-bff-sorang-lg-Rina# nak tanye jalan (sorry babe. aku janji pas nie aku amik samsung galaxy S II atau xperia Arc siap dgn line tepon dan data plan-  no more keabisan kredit lagi dan boleh fully utilised gps apps :p )

pelik bin ajaib, only after roundabout kat masjid shah alam tu baru nampak taman botani tu kat signboard. walhal tpt tu tpt perlancongan kot. sepatutnye kenalaa byk skit signboardnye (spy org asing spt kami senang nak mencari taman botani byk name tu) akhirnya pas sejam jalan2 pusing bkt jelutong n shah alam, kami berjaya smp. alhamdulillah. tp as usual menapak gak laa dr luar nak ke tpt berhimpun. tak kisah pun, anggap jelaa tu warming up session. smp kat registration counter, tgk dah tadek org beratur, tp kotak tshirt cam byk lg, so gamble sajelah mintak. unlike last year, takyah gaduh2, diorg bagi je. kan bagus camtuh! aku bg satu markah bonus utk itu.

next, operasi cari rina n clan yg duk jauh tp smp awal sejam lebih dr kami. - rina+azhar+fatin dan izma+kmie+farid. mmg mencabar laa nak cari dlm himpunan ribuan manusia berbaju kuning, tp kalo tak cari tak cukup korum n bosan laa jalan2 tadek geng gosip. mujur ade minah kenit duk atas bahu ayahnye, senang je nak mencari, x lame pastu bermulelaa operasi jalan2. memula steady je, gelak2. gosip2. usik2. dah masuk km ke bape tah, start jalan mendaki bukit, pastu turun bukit yg curam plak - muke memasing dah merah2, n berpeluh cam workout kaw2 kat gym. seriusli, mmg lebih mencabar dan jauh kalo nak compare to 2009 & 2010 punye. camnepun, pastinye kitorg berjaya abiskan. tahniah pada diri sendri :)

dah abis jln, kenala amik reward, iaitu goodies bag. walaupun terpaksa beratur panjang dikala panas terik, aku tgk ok gakla sistem diorg buat tu. dr bukak counter byk2 n then rebut2 cam tak makan 5 hari. cume awalnye cam lembap skit gerak sbb org yg q tak fully utilise tpt redemption yg ade. sume pakat berenti kat kaunter yg depan2 je. tp pastu dh ok. n paling penting tadek gaduh2 cam last year. i like! tp  kurang like plak bile tgk biskut free dah x same cam last year.
Fatin - Duta kecil tak rasmi JWOL 2011..

Kmie - Tokey goodies bag Jacobs

Peserta Sehati Berjalan JWOL 2011

Cam pernah tgk org ramai2 pakai baju kuning nie..tp bile yeee?? ;p



oooo...kat sini upenye.. ;p
Muke ceria di awal perjalanan

Fatin - dgn pijama baru yg sgt menarik perhatian ramai peserta2 yg lain

Sambil jalan sambil gosip. Itulah kami

Gadis2 JWOL except yg tgh tolak stroller. Tu Mak Buyong yg dah 6 bulan tu, tp still steady je jln~
Farid - Peserta baru tahun nie. Baju warna lain sbb die pemerhati je. ;p
Cik Ma yg tolong beratur nak amik goodies beg

Daddy's Little Girl
so in conclusion, the event had much improved than last year n prior year. registration n redemption tak kalut sgt. tshirt pun best! cume tapak eventnye je kureng skit (tak sesuai nak bawak anak kecik jalan skali+tpt berhimpun terhad). nevertheless, thanks to the organiser n sponsors for willing to spent time n money to hold such event. :) 

p/s: thanx byk2 to rina n mawar n izma..u made my day~

5 comments:

rina said...

Bes entry ni.link aje dgn facebook senang

i.z.m.a said...

yerp, entry yang padat & ringkas! i like.. :)

Permaisuri Mawar said...

cool post hehehe despite the few glitches we had ;)

look fwd for next burn calories session (i really did had iced milo balik tu hahah)

Farid said...

yg azhar tu baru betul name nye berlari2 anak,

lepas ni namenye berlari2 mengejar anak sambil berlari anak lagi sorg plak, hahaha

naDia said...

rina+izma+mawar: thanx! we had a great time hadnt we?

mawar: glitches tu mmg dah sinonim dgn kite kan?

farid: yg berlari2 anak tu laa yg bakar lebih kalori..hehe