Sunday, February 07, 2010

Keluar bersama berdua = Date ?

situasi 1

Mr. L : Dah lame tak jumpe, jom kite lunch same2.
Ms. T : Errr. . lunch ? (tak penah2 ajak aku lunch) Lunch utk ape ek?
Mr. L : Saje2 borak2.
Ms. T : (tak bape berminat sebenarnye, tp berbudi bahasa  je nie) Okay kot. Nnt awak setla bile. Kalo saye free boleh laa. Lunch mase weekday laa k!

Situasi 2
Ms.T : Bz gile dgn keja smp tadek mase nak catch up kan? So, ape kate kalo free mase cny kite lepak2 n catch up? (dgn intention betul2 nak lepak saje)
Mr. P : Err. .tak pasti lagi. tgkla camne

macam ade satu stigma baru plak. asalkan kalo ade opposite sex tu ajak kuar..mcm indirectly ajak nak kuar date..walhal dalam situasi kedua2 diatas..ajakan tu mmg dgn niat utk lepak2 sbb dah lame tak berjumpe..aku rase kalo dalam situasi mcm nie, the best thing to do:

1. Kalo kite comfortable dgn org tu, dan kite plak free, just jumpe jelaa, maybe leh bawak member,( ade 2 function: nak kurangkan akwardness dan boleh gunakan member tu utk escape kalo tetibe jadi berpanjangan plak aktiviti tu)

2. Kalo tak comfortable, then just say NO

3. Takyah laa nak pk lebih2. Just assume sume ajakan tu hanyelah atas name persahabatan je.

4. Kalo pastu, disusuli dgn ajakan yg lebih kerap, itu baru boleh dikatakan ade niat lain . .(aku tak percaya pompuan/laki yg boleh ade more than 1 platonic relationship.bg aku the most is only 1 platonic relationship)so mase tu baru made up ur mind either to proceed or to exit. .

2 comments:

HafizChan said...

kekadang kita takyah perasan lebih2...kekadang laki ajak untuk minum je. tak lebih dari tuh. seriusli.

naTea said...

betul tu..kekadang mmg si pompuan ajak kuar semata2 utk minum n chill out..soo be a sport..jgn pk lebih2