utk puasa tahun nie, aku buat MOU dgn mak aku - aku cume akan masak sahur pada hari kerja, kalo hari cuti, mak aku laa yg kena masak. so berderinglaa alarm aku pada pukul 4.30 pg..menjerit suh aku bangkit masak sahur. biasanya aku akan masak nasi siap2 pagi tu re heat. sbb masak utk 3 org je, so aku masak lauk simple je dan kurang pedas utk memastikan sume abis dimakan.
1st week aku still ade idea nak masak ape..masuk 2nd week, aku rase malas skit..so kekadang aku tapau n perengat atau pun aku masak sardin je..tp pagi td paling best..sbb aku sangat malas..aku just goreng ayam dan buat kerabu timun yg bila aku gaulkan sume dgn nasi dan kicap manis..mak aiihhh..masyukkkk...
resipi kerabu timun
timun + bawang besar + tomato = hiris halus2 dan gaul bersama sedikit garam (gune tangan yg sudah dibersihkan lg sedap)
pastu campur cili padi yg dah dihiris semi halus + sedikit gula dan sedikit perahan limau nipis..
gaul sehingga korang agak dah sekata rasa pedas+masin+manis
sedia utk dihidang..
2 comments:
kecur plak air liur aku baca resipe kerabu timun ko nih.
esok pagi aku kena bgn masak sahur utk kali pertama, sbb dah janji azhar nak masakkan ikan pekasam..
(kecur lg air liur aku....)
masak pekasam campur serai potong nipis2, bawang besar dan cili kering...sedapppnye..makin selalu dipanaskan lagi bagus..
Post a Comment