Wednesday, August 25, 2010

recycle makanan

pagi nie aku bangun utk memasak sahur dgn rase malas..nak masak ape pagi nie? aku buka pintu tengah fridge..hurm ade udang..masak sambal sedap nie..tp aku tgh sakit perut, adik aku takleh makan pedas..haa..udang goreng bodo? tak terasa terbukak selera pun..tgk ape lg yg ade..eh..ade sotong laa..masak black pepper sedap nie..tp black pepper dah abis..kena tumbuk baru..malaslaa..tp sebut pasal sotong..aku baru teringat ade leftover sotong sambal sahur pagi smlm, ahh..lantaklaa panaskan je..

aku bukak pintu bawah, pastu aku tarik mangkuk sambal sotong..pastu aku godek2 bahan2 kerabu timun dan boleh plak aku terjumpe ayam golek lebihan berbuka ari ahad haritu..aku try test, eh..elok lagi nie..tu pun aku tarik kuar skali..

ayam golek tu tak abis sbb bahagian isi/chicken breast. aku siat2 skit n potong seakan2 kiub..n dlm kuali kecik, (mmg kecik..khas utk goreng telur) aku panaskan minyak n tumiskan bawang besar n cili kering n campur skali ayam tu..bile sume dah cam nak garing aku letak sos tiram..yeah..sudah siap..

sotong tadi..yg asalnye berkuah..tetibe dah jadi kering dan garing, sbb aku leka susun pinggan n cawan kat meja makan..seb baik tak hangit! tp bagusnye..sbb dah kering n garing, bolehlaa adik aku makan sampai abis..oh, ayam recycle tu..pun tak kurang laku..sbb isi nye lembut senang nak makan pepagi buta..

p/s: paling penting sotong kena masak gune api perlahan, else akan jadi liatttt....

No comments: