Monday, September 14, 2009

1st day with Kasih

Secara rasminye mummy n daddy of the newborn mengumumkan name firstborn diorg as Nur Kasih Ariessa. 1st day pas discharge she stayed with her granma belah her daddy. The 2nd day baru dtg umah aunty n. she is soo tiny and looks fragile smp buat aku rase takut2 nak pegang die. The first nite she slept most of the time with rare occasion of nangis2. the 1st day, I had to assist my mum to mandikan si kecik nie. Kekok gile mase nak angkat kasih from her daddy. Then, as soon je kena air Kasih menangis sekuat2 nye. The way die nangis leh buat org pk ade org pukul die. Walhal die mmg pandai menangis. Bukan takat menangis kuat gile, siap satu badan jd merah. Hoho. So mandi ala kadar n then seb baik ade tukang urut adik aku. Die demo kat aku camne nak uruskan baby after die dah mandi. Tp sah2 laa, skali demo takkan cukup utk buat aku berani nak handle si Kasih. Then Kasih minum susu n tido. N then the routine continue waktu petang. Tp tataulaa sape yg tukar pampers Kasih terlalu ketat smp terkaco tali pusat Kasih. Thus, bile mandi n terkena skit air, she was crying all out n in pain. Furthermore, waktu tu her daddy balik umah kejap, her mom cam panic skit sbb Kasih tak berenti2 nangis. N then tak pasal2 ubat utk tali pusat Kasih tertumpah. Sudahnye aunty la yg dipersalahkan. Malaslaa nak tego die. Org tgh dlm pantang sensitive. Papehal pun pastu Kasih dah berenti nangis n sambung tido. Malam tu sume terbungkang tido. Penat layan Kasih n maknye.

2 comments:

rina said...

Kecik lg mmg akan suka nangis masa mandi, sbb badan diorang cepat rasa sejuk. So sebelum mandi tu, tutup kipas aircond sume..kurang la sket dia rasa sejuk lepas mandi.
ala ubat tali pusat tu, kalau tak cukup, beli je la kat farmasi ada jual :P
biasa la org dlm pantang, otak mereng sket, urat byk putus waktu meneran hehe so sabar je la ok!

naTea said...

haha..tulaa mase kecik tanak jumpe air..dah besar2 skit..takmo kuar bilik air..mmg pun..ubat tu ade jual..tu yg aku mls sgt nk layan adik aku marah aku tu..:)