lauk yg tak penah diskip for our sahur.. sambal bilis..sesuai utk org yg dah 2-3 kali masuk dapur..
bahan2 - cili kering yg diblender, bawang merah yg dihiris2, skit minyak, ikan bilis (rendam for 5-10 minit) air asam jawa dan skit kiub ikan bilis maggi
cara2 - panaskan minyak, goreng bawang sampai garing, masuk kan cili kering, tumis sampai pecha minyak, masukkan air asam jawa, ikan bilis dan kiub ikan bilis ikut secukup rasa. dah siap!
p/s: masih teringat sambal bilis sahur tadi..;p
2 comments:
aku nyer sambal ikan bilis, ikan bilis tu digoreng dlu. jenis sambal yg kering, so tak pakai air asam jawa, tp pakai asam keping. n letak gula sket utk seimbangkan masam, pedas, manis.
sedapnye :P~ dah lama tak buat.
ooo..dulu aku biasanye goreng dulu..but now..sejak g gym..aku tak goreng dah..soo kurang skit minyak tang tu..sambal bilis mmg sedap! :)
Post a Comment