Wednesday, November 25, 2009

sambilan



Skang musim bercuti kat ofis. Ade yg amik cuti kawin, cuti mengabiskan cuti, cuti bawak anak jalan2 dan cuti utk exam. Tp kebanyakkannye cuti exam la, sbb exam ACCA is just around the corner. Aku jelah tak amik cuti. Sbb baru masuk keja dan aku tak amik exam bulan 12 nie.

Keja kat audit firm nie mmg bertuah dan memudahkan. Sbb buat masa skang, tak byk lg kompeni komersial yg sanggup bagi cuti free yg dinamakan study leave dan exam leave utk pekerja yg sambung stadi. Tp kalo di audit firm, 1 paper leh dpt 5 hari study leave dan 1 hari exam leave, Mahal tu! Still, ramai org kate tak cukup cuti banyak tu. Bg aku, mmg cukup cuti byk tu, provided kite bukan gune cuti tu utk berjalan2, berdating, work out kat gym saje, qada tido, marathon cite korea atau stadi saat2 akhir.

Ade beberapa org penah tanye aku, ko cuti utk ape? Aku jawab cuti nak stadi utk exam. Pastu diorg akan buat muke terkejut dan tanye lagi, ko sambung belaja ke, rajinnye ko.Pastu aku akan jawab panjang lebar, aku buat ACCA, nak jadi akauntan, aku buat nie pun under P*et dan blab la. Soklan last skali sblm topic ditutup, ACCA tu ape? ACCA tu sejenis qualification utk jadi akauntan bertauliah, daripada UK. Tak susah pun nak buat ACCA tu, asalkan duit byk, setahun leh amik byk exam dan repeat berkali2 pun. Bunyi mcm sijil yg dibeli je? Tadeklah semudah tu. Sbb examnye susah nak dipas dan ade byk requirement experience yg kena direpot kat diorg.

Org juge ske tanye nape buat part time study? Aku ske jawab, alasan kukuh nak tangguh kawin. Sebenarnye aku nak sentiasa aktifkan otak aku nie. Sbb nak elak2 kan penyakit dementia dan yg seangkatan dgnnye. Dan aku rase thru additional degree n cert nie dpt mempercepatkan proses promotion gak. Kalo ditanye kat org lain, mungkin ade yg akan cakap, sbb nak jumpe kawan baru atau tak tau nak buat ape dgn duit atau bosan asik kena berkepit dgn bf/gf atau bos suruh sambung belaja dan tidak kurang gak yg kate nak tebus kesilapan lalu.

Kalo ditanye susah atau tak buat part time study nie. Jawapan aku mane ade benda yg bagus dtg bergolek camtu je. Lagi2 plak kalo dlm line audit nie. Dah tak terkira bape kali aku tuang kelas (tp aku tak penah tuang revision kelas, penting tu, sbb tu kelas summary 3-4 bulan punye kelas) Sbb aku tuang kelas, kena ot kat tpt client atau sbb dah terlalu penat atau sbb kena rush kuarkan audit report. Last2 aku decide tanak amik kelas utk certain2 paper yg aku boleh stadi sendri. Mostly paper teori la. Jimat masa, duit dan tadeklaa aku rase bersalah setiap kali aku skip kelas. Pastu, mase yg ade utk ulangkaji pun terhad. Balik keja dah malam. Weekend kekadang ade kelas. So bile lagi? Makanye kena buat jadual belaja. Tp aku tak buat. Nnt tambah rase bersalah plak bile aku tak follow.

Part time study tak semestinye benda yg berunsurkan ilmiah semata2. Wpun ramai gak yg sambung MBA, amik degree mgmt program, atau bermacam2 certification. Ade gak yg amik part time kelas memasak, kelas menjahit , kelas piano dan mcm2 kelas laa yg dpt meng’enrich’kan lg kehidupan. Tp part time camnie biasanye tak dapat study leave laa, tp sgt membantu menghilangkan stress.

3 comments:

hafizshinchan said...

Aku teringin nak belajar masak. maybe aku nak belajar masakan itali...pergh powerrrrr

Soraya Zainal said...

part time study ni membantu kite atur masa and jadi orang yg lebih berdisiplin.

xdela mcm skrg ni, balik keje boring.. mkn tido je T_T

nk sambung study lg!!!!

naTea said...

hafiz: kalo setakat masak itali..aku pun leh ajar..hahahah..

sue: betul tu..pengganti kebosanan..dan mengajar aku buat timetable ..tp setakat nie tadeklaa disiplin sgt mengikut time table..jom sambung belajar cara2 nak mencukur..lalala