Sunday, October 25, 2009

Jalan2 Cari Makan Penang Day 2

slps bersiap2, kitorg sume pegi ke kedai tayar Michelin. Utk menukar tayar. First, diorg cek which sides of tayar yg bocor. Rupenye side tepi, thus nak tanak kenalaa tukar.Pas tawar menawar n both sides agreed with the final price, keja memasang tayar baru pun bermula. As the work progressed, diorg pun check for the rest of the tyres, n rupenye, ade satu lagi tayar yg bocor tepi. Then, this had triggered us that, maybe nie keja sumone at the g*urney drive. Teorinye, kitorg park depan umah org (tp tak block keta kuar masuk). Then, org jaga parking situ bengang sbb tak dpt nak caj kitorg tiket sbb bukan kat petak parking. So diorg pun did something kat dua2 belah tayar belah kiri (spy org len tak nampak).kalo org kat parking night market yg buat, it will take sometimes utk tayar tu pancit. Entah pape tah. Akibatnye, ayah Rina kena tukar sume tayar, which cost a lot! Yelaa, tukar tayar keta ferari kan?

Abis tukar tayar, kitorg terus ke jeti. YeY! Kitorg akan g seberang naik feri! It had been like 6 years since the last time aku naik feri.Fyi, kalo naik feri g seberang, it cost u nothing. But kalo dr seberang ke pulau, it will be RM7.70 per car. The ride took about 15-20 minutes. Too bad fatin tido. Maybe die tgh kumpul energy utk hari yg penuh aktiviti tu. But the rest of us; me, rina n azhar – sibuk bergamba n menikmati angin laut.Refreshing!

Smp je seberang perai, n kawan ayah rina dtg menjemput(her dad ade gathering) kitorg sume memulekan aktiviti mencari brunch. There, kitorg jumpe siti subaidah nasi kandar. Our first trip to nasi kandar outlet. By that time, Fatin dah terjaga n excited nak makan nasi kandar gak. I took ½ portion of nasi tomato n cari chicken breast. With fresh orange. Rina plak hepi bile jumpe telur ikan.sedap! mmg lain laa dr kl punye. Kitorg ber 4 makan – RM34++..agak murah tu..

Energy dah ade, next destination, Kampung aku@Kg Masjid Baru Sg Bakap. Sbb dah 6 tahun tak balik, aku mmg tak konfiden langsung yg aku still igt jalan. Mesti dah byk development kat situ kan? So utk hampir 30 minit kitorg sesat nak mencari tol menghala ke kl. Kesian n cuak gak aku tgk azhar. Takut die marah. Kesian sbb penatlaa drive kalo tak pasti hala tuju. But the thing is aku sendri tak dpt nak figure out as the signboard wasn’t helping at all. Alhamdulillah, berjaya gak sampai ke tol. We exit at Bkt Tambun, n then from there I was on the phone with my cousin asking for guide. Last2 smp gak. Mmg tak dpt nak describe, betapa bestnye bau kg! tp aku terkejut tgk umah arwah tok wan terbiar n penuh lalang.(I wish I could do something about this.Which I will do something when I got enough saving)

Sampai je, Mak long aku perli “takyah laa balik kg pas nie” as expected. Hehe. Happy to see them n the house too. Mak long jamu kitorg dgn cendol pulut n kuih raya(Rina seemed like enjoying the kueh raya) Aku layan cendol je. Before that kitorg sebuk cek hasil belian kat pasar malam smlm. N pastu azhar n rina bergoogle map using the celcom broadband yg laju kat situ. Mak rina sibuk berborak ngan Mak Long. Aku pulak sibuk mengejar fatin yg ligat main kat tangga.(budak tgh nak belajar berjalan laa katakan) b4 balik, aku amiklaa 2-3 keping gamba umah arwah tok wan.

Mission utama nak jumpe mak long dah setel. Misi seterusnye, g amik ayah rina kat jeti feri. So, kitorg balik ke pulau. Destinasi seterusnye – Pasar Chowrasta kat Penang Road. Kitorg nak mencari jeruk2 utk dibawa balik. Mmg byk jenis jeruk ade. My favourite – Salak madu n Asam Kelubi. Mashyuk!. So pas aku try taste aneka jeruk kat situ. Aku bungkus laa 3-4 jenis jeruk. Buah pala utk mak. Mangga utk adik. Salak n kelubi utk aku. Sumenye less than rm10. pas borong jeruk, kitorg mkn ptg kat warung tepi pasar chowrasta. Aku minum air sirap special(kelapa+sirap+telur katak+eskem soda). N mkan cucur udang yg sgtttt sedap. Lelain makan laksa (aku teringin gak nak mkn..tp memandangkan laksa adelaa agen pencernaan aku, aku terpaksa lupekan).

Sume dah kepenatan. Balik2 je terus tido. Around 10pm baru kuar mencari makan. Tp yg kuar nye; aku, rina n azhar. Kitorg cari Nasi Kandar Beratur.kalo tadek baru g padang kota lama. Tp mmg kitorg jumpe.(Betul2 tepi masjid kapitan keling) Dtg2 dah ramai beratur. Sbbnye; kedai nie terkenal, mknn sedap n hanya buka pada 10 mlm ke atas.(sorry to my personal n public trainer, terpaksa makan nasi waktu mlm) my choice-nasi separuh,ayam chicken breast, kuah rendang, timun n telur dadar n sirap limau. Slurrpp..mkn laju je.sbb sedap. Pas dah nak abis makan tu, adelaa sorang pakcik ni dtg berpantun. Memule buat bodoh je. Tp best plak pantun die.(sbb pantun die cam melibatkan kitorg skali) rina pun bglaa upah kat pakcik tu. We ended up hearing 4 rangkap pantun drpd pakcik tu b4 die dihalau.

Pas makan nasi kandar, kitorg cari polarized lens n lampu2 utk dijadikan cenderamata. Aku? Aku sibuk bergamba dgn lampu2.

2 comments:

rina said...

feri sgt bes, telur ikan subaidah sgt bes (sampai aku mkn setengah je sbb half azhar pow), kuih raya mak long namo sgt best, cucur udang n laksa pasar chowrasta best giler n pakcik pantun nasik kandar beratur giler giler besT!
oi ade ke telur katak pulak, nama menda tu selasih la..

naTea said...

haha..kalo ade award..aku bg kat pakcik nasi kandar..though aku pasan tak bape org yg leh layan pakcik nie mase kat sana..yg penting kite layan gile! hahaha

aku selambe je panggil telur katak dgn tanpe rase geli mase minum air tu..haha..:p