Bahan2 utk kulit pai: diced cold butter 250g, tepung gandum 456g, telur kuning sebiji, 1/4 cawan cold water.
cara2: buat rubbing proses dulu, which involved butter n flour. after dah cam rupe bread crumb, baru masuk telur n air. then, baru uli2 smp jd doh. then simpan dlm peti ais dlm lebih kurang 1/2-1 jam.
inti ayam dan cendawan: 1 tin sup cream of mushroom (campbell), carrot/sayur campur, 200g isi ayam dihiris halus, 50ml susu, sedikit garam dan lada hitam yg ditumbuk. campur je sume dlm periuk. masak smp mendidih. sejukkan supaya inti jd pekat.
pas tu uli doh. letak dlm acuan atau buat bulatan2 sederhana besar n letak inti. pastu bakar dlm 15 minit. suhu tu aku tk igt lak. rasenye dlm 150-180 degree kot.
p/s: resipi dr Women's Weekly. tp dah ubahsuai skit.
No comments:
Post a Comment