Wednesday, October 14, 2009

perihal masjid . .

(pendapat saje. tadek kena mengena dgn sesape yg dah kawin dan bakal berkawin dlm tempoh terdekat nie)
Dalam dua bulan nie je, aku dah pegi beberapa wedding member. dan pada minggu2 yg akan dtg ade lagi 3-4 kenduri utk aku terjah. Kawan sekolah, kawan utp. Boleh dikatakan skang nie musim org mendirikan masjid sbb baru abis raya n menghampiri cuti sekolah dan akhir tahun. Dan seperti biasa aku yg masih pegi kenduri sorang2 atau berteman member pompuan/ adik/member yg dah kawin, akan diaju soklan cepu mas “ bile turn ko”, alhamdulillah, so far aku masih mampu bertenang sambil tersengih2 dgn bagi jawapan skema aku, ‘belum smp jodoh lg’ . walhal kadang2 dlm hati aku ade skit menyumpah “tau laa dah selamat.. takyah laa nak berlagak2 tanye kat aku plak, igt aku ske jawab soklan camnie?” tulaa pekdahnye berpk sblm bercakap. Bayangkanlaa kalo aku jawab camnie..sure mood masing2 ilang.


Berbalik pada topik yg aku nak ungkaikan kali nie.adekah kawin tu mahal sebenarnye? Dr segi batinnye kawin tu mmg mahal. Atau lebih kepada sesuatu tak ternilai. Yelah, menuntut kesabaran, tanggungjawab, tolak ansur dan mcm2 lg. Tp pada zahirnye, kawin tu tak semestinye mahal. Mahal yg aku cakap nie dr segi kos. Dan seperti yg ditulis oleh seorang kawan didalam blog die, aku setuju 80% yg kos mengadakan majlis perkahwinan skang mmg mahal.


Nape boleh jadi mahal? Taraf kehidupan? Mungkin. Takanlaa harta berjuta nak wat kenduri kat masjid je kan? Ape class ek? Atau mengikut trend? Mungkin jugak. Atau sbb mengikut adat(merisik, bertunang,bernikah,berinai,bersanding,bertandang…arrghh byknye ber2) walhal, asalnye, nape nak merisik2 kalo mmg dah masing2 hangat bercinta? Lainlaa org dulu2 (dan segelintir org skang) usha anak dara org dr jauh, bile berkenan bgtau mak (mak pun usha dan berkenan) pun pegi merisik. Bertunang? Dulu hanya bg cincin. Mkn ape yg tuan rumah makan. Keta pun satu je. Skang berketa2. siap si bakal suami ketuai rombongan meminang. ;p lain2 takyah cite laa..

Kalo ikut aku la. Bertunang+bernikah+bersanding = 1 hari punye cite. Buat byk hari mmg menambah kos yg tak perlu; kos amik gamba, amik video, perjalanan, mkn2. Kalo ditakdirkan dgn org dkt, aku buat skali. Kalo org jauh,tgk keadaan.. Buat kenduri skali mmg menjimatkan sbb kos boleh dikongsi, dan byk pakej offer lebih penjimatan kalo lebih ramai jemputan. Nape nak bertunang gak? Owh, aku nak tambah koleksi cincin kot.Hantaran tu cite belakang. Sbb nie atas budi bicara org yg nak berkawin tu. Kalo masing2 high taste, mahal laa kos brg hantaran dan sebaliknye.


p/s:chop! Stop kejap! Kena makan ubat.
p/s 2: aku ckp cam expert, walhal aku br penah g kursus kawen skali mase kat utp dan pernah handle wedding adik aku skali je.

4 comments:

rina said...

pada pendapat aku..semuanye terletak pada mak ayah. kalau mak ayah tak kisah kenduri kawin ala-kadar-mkn biskut-cicah air teh.. aku rasa pasangan pengantinnye lg la seronok..sbb takyah kuar duit buat itu ini.
tapi kalau kenduri mak ayah sponsor..ok gak kan??
kalau org yg nak kawin tu ada byk duit..ape salahnye menjamu org dgn kenduri besar..betul tak??
yg tak betulnye..sampai terpakse bergolok gadai nak buat kenduri..

naTea said...

mmg..mak ayah pun ade sgt byk impak towards the cost of wedding..takanlaa si anak nak menolak permintaan mak ayah kan? tp kekadang ade mak ayah yg tk memahami kemampuan anak tu..susah gak tu..

p/s:ade org ske mak ayah sponsor..ade org malu mak ayah sponsor..kalo aku..rezeki jgn ditolak..:)

hafizshinchan said...

aku da becadang nak kawin lari kat siam...murah...macam rita rudaini buat LOL

naTea said...

hahah..jom kawin lari jelaa..less than rm1000 je..tak luak pun gaji..:P