Thursday, October 15, 2009

perihal mendirikan masjid lagi



aku lupe nak tambah, faktor2 mempengaruhi kos kenduri kendara nie..permintaan mak ayah/keluarga sbnrnye mmg mengcontribute jugak ke arah mahal atau tidak sesuatu majlis tu. ade mak ayah yg ske simple, ikut yg rukun. ade mak ayah yg ske besar n meriah. lg plak yg ade sedara mara ramai gileeeeee. sah2 laa kos tu akan bertambah.

tmpt nak buat wedding pun boleh buat kos kawen tu mahal. pas aku tgk2 n survey2, aku rase wedding kat umah adelaa paling bagus skali. yg tak bagusnye cume panas n ujan saje. (tulaa dtg petua, pengantin pompuan kena baling baju yg dipakai before tukar baju pengantin kat atas bumbung, moga2 dpt cuaca baik sepanjang majlis.mcm2)ape yg bagus buat kat umah? most of fren n saudara dah tau umah kat mane. so diorg tak rase susah nak dtg. jiran2 pun sah2 laa akan dtg. lg ramai dtg lg bagus. nape? sbb adab dan adat laa org dtg akan hulur something. so wpun tak terkaver sume, at least dpt return dlm 40-50% pun dah sgt bagus! keduanye, hotel n dewan2 mostly kenakan caj yg mahal. walhal caj tu kalo pasang khemah kat umah, dah boleh dpt yg the best. so? cume, skang trend org lebih ske buat kat dewan. sbb abis cite kat situ saje. tak payah pk nak kemas umah. n ade certain2 tmpt, lg murah buat kat dewan dr umah. so ikut koranglaa.

smlm sbb aku bosan dan sedang dlm mode pk baju ape nak pakai utk kenduri kawen kawan2 pada minggu depan, aku sesaje laa wat simple calculation bape kos perkahwinan mengikut cara aku. memandangkan aku tgh ske kat org jauh, so aku assume akan buat wedding tpt lain. (haha..sungguh tak relevan)

Jamuan makan : RM6 sorang X 600 org = RM3,600
Door gift: Gula2 RM1
sorang X 600 org = RM600
Photographer (aku ske bergambar) : RM2,500
Khemah = RM1,500
Kad jemputan = RM0.50 X 400 = RM200
Pelamin,Baju,Mekap=RM2,000
Kompang dan mcm2 lg = RM2,000

jumlah:RM 12,400

Ok. aku rase sgt berangan nak dpt lg murah drp nie. nie pun aku rase cam tak realistik(atau sgt murah). Papehal pun, tang nak wat kenduri kawen nie aku rase bersyukur aku nie pompuan, takyah nak pening sgt nak cari duit lubang mane(bunyi cam selfish lak :P). simpan gaji tiap2 bulan, insya allah lepas. Sebenarnye tak perlu nak risau sgt hal duit nak buat kenduri nie. kalo buat ikut kemampuan, takan smp bergolok gadai..kalo dr awal dah menyimpan utk mase depan, takan ade masalah nie gak. dan selebihnye berdoa laa pada Allah moga dimurahkan rezeki. Insya allah, dgn izinnye akan dtglaa rezeki dr mcm2 cara yg tak disangka..:)

p/s: poyo laa cite pasal kawen nie, walhal diri sendri still single.. :P

picture by RashdanOthman

2 comments:

NuU said...

betul2 parents esp mak sgttt mempengaruhi..even plan nk buat ala kadar pun dia ckp "kenapa nk buat simple sampai mcm tu sekali??" *sigh*
x sanggup rasenya nk kuar duit byk2 hanya utk a one-day occasion, even bende ni once in a lifetime hehe
ape2 pun btul ckp akak, ikut kemampuan masing2.
tp yg xbestnye mcm dh jd adat org melayu zmn skang kalau kawin kene buat itu ini yg menambahkan lg kos utk kawin, bosan btul..
as for my parents, diorang x kisah pun psl adat, tp sbb ade campur tgn sedara mara bende yg simple jd complicated ~_~
kalau ikut cara islam kan mudah huhu

naTea said...

hahah..kesian nuu..cam tgh nak jadi mangsa keadaan je..sabar jelaa ek..adik akak pun camtu dulu..smp suatu masa tu die tak tahan..die kate kalo hulur duit takpe gak..pastu tadek sape kate ape dah..ntah terasa atau tak..tp sape2 nk campur tgn tu..igt2 laa skit org yg menanggungnye..