Wednesday, December 23, 2009

fasa2 kehidupan seorang auditor

Bile jadi junior, asyik dikerah buat vouching + casting + filing + fotostat, buat jelah sume benda, bile kena marah tunduk lantai, senyum aje memanjang, tp seronok, abis fieldwork, dah abis tanggungjawab.

Bile naik semi senior , asyik dikerah audit klien sorang2, masih kena buat vouching dan filing sendri, tp seronok kalo biasanye keja dgn junior, takyah nak buat vouching berhari2, casting sepanjang hari, kalo lebih nasib baik keja dgn senior, takyah pening2 pale kalo klien sengal .

Bile naik senior, asyik dikerah utk lead team yg ade mcm2 perangai, kena menebalkan muka menggesa klien bg pelbagai outstanding item, kalo team buat kerja macam haram dan tak dgr cakap, sendri la kena betulkan, selalu jd first person yg dimarah kaw2 oleh manager, tp seronok sbb boleh arah je team buat nie buat tu.

Bile naik manager, asyik kena urus itu urus ini, pegi meeting sana pegi meeting situ, tepon klien mintak maaf walaupun bukan salah auditor, tepon klien mintak extend dateline bila team audit tak dpt meet dateline, kekadang kena jerit dgn partner gak.tp seronok sbb hanya review keja senior (iaitu hasilan review senior) , cek draft dan tambah mcm2 benda ngarut, kadang2 boleh pilih staff sendri.

Bile jadi partner, pening pale nak cari klien baru, kekadang pening pk hal duit, tp seronok sbb nak masuk bile2 pun boleh, biasa masuk ofis pun , review file dan signed report, paling best $$$$$$

So..korang nak phase yg mane? life ain't easy, bile rase dah senang, nak lg senang. .

2 comments:

♥ ♥ syuha sazali ♥ ♥ said...

hahaha:))
cool gilew :P

naTea said...

kewl ke kehidupan sorang auditor..rasenye kool bile client belanje makan..or bile dpt client super hensem n still bujang..:P